ZBOG PRIMANJA MITA

Podignuta optužnica protiv sudaca Pešutića i Unkovića

09.01.2012 u 20:38

Bionic
Reading

USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv sudaca Općinskoga suda u Splitu Roberta Pešutića i Ante Unkovića te Nade Karin, Gabrijele Soldo i Gordana Bičaka zbog primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja u primanju mita i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti

USKOK je predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Robert Pešutić tereti se da je 2010. godine Nadi Karin ponudio da će za 3000 eura osigurati da Ante Unković kao mjerodavni sudac donese oslobađajuću presudu za jednog okrivljenika. Nada Karin taj je novac predala Pešutiću, a on ga je dao Unkoviću pa je donesena oslobađajuća presuda, stoji u optužnici.

Gabrijela Soldo optužena je da je 2007. godine podmitila Pešutića s 10.000 eura kako bi se u postupku protiv jedne osobe donijela povoljna presuda ili da se, ako presuda ne bude povoljna, ponovno pokrene postupak ili pak odgodi odsluženje zatvorske kazne. Tih 10.000 eura Soldo je dobila od osobe u međuvremenu osuđene na zatvorsku kaznu te ih je predala Pešutiću, a on je zauzvrat osigurao da osoba ne ide u zatvor do obnove postupka.

Pešutić je, stoji u USKOK-ovoj optužnici, od 2008. do 2011. godine odugovlačio s radom na predmetu Gordana Bičaka, osuđenog na zatvorsku kaznu, te je pozitivno rješavao Bičakove zahtjeve za odgađanje izvršenja kazne. Zahvaljujući tome, navodi se u optužnici, Bičak, unatoč pravomoćnoj presudi, do danas nije na odsluženju zatvorske kazne.

Robert Pešutić tereti se i da je 2009. godine zatražio da mu supruga jednog okrivljenika preda 500 američkih dolara kako mu ne bi izrekao zatorsku kaznu, što je ona i učinila. Nakon toga od nje je još dva puta zatražio novac te je dobio još 3000 kuna i 100 dolara pa je okrivljenik osuđen uvjetno.

Osim toga, Pešutić je jedanput dobio i ručni sat kao nagradu za donesenu presudu, navedeno je u priopćenju o podizanju optužnice objavljenom na internetskoj stranici DORH-a.

Pešutić
je u pritvoru bio od sredine listopada do početka prosinca prošle godine. Pušten je iz pritvora u Rijeci pošto je položio jamstvo u nekretninama vrijednima milijun kuna. Postupak je sa Županijskoga suda u Splitu premješten na riječki sud na temelju rješenja Vrhovnoga suda, a na prijedlog glavnoga državnog odvjetnika.