snagin aleksić:

Počnite primjenjivati Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.02.2018 13:52
  • Objavljeno 16.02.2018 u 13:52
Konferencija za novinare Snage o medicinski potpomognutnoj oplodnji

Konferencija za novinare Snage o medicinski potpomognutnoj oplodnji

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zastupnik Goran Aleksić (SNAGA) u petak je zatražio da medicinska struka napokon počne primjenjivati Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji te da obitelji koje bez medicinske pomoći ne mogu imati djecu dobiju adekvatnu medicinsku pomoć

Aleksićeve stranačke kolegice Ana Šimić i Katarina Turković Gulin, koje su o medicinski pomognutoj oplodnji govorile iz vlastitog iskustva, upozorile su na manjkavosti i propuste u liječenju neplodnosti i nepotpunu provedbu zakona.

U zemlji u kojoj se svaki šesti par bori s neplodnošću, istaknule su, među glavnim problemima je zakašnjelo postavljanje dijagnoze, uslijed čega zbog reproduktivne i životne dobi parovi gube dragocjeno vrijeme.

Zakona kaže da pravo na liječenje na teret HZZO-a ima žena do 42. godine života i da liječenje uključuje četiri pokušaja intrauterine inseminacije i šest pokušaja izvantjelesne oplodnje.

Konferencija Snage o medicinski potpomognutoj oplodnji

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dobna granica i broj pokušaja bili bi zadovoljavajući, kažu, ako bi tome prethodila bolja priprema za postupke, bolja dijagnostika te optimalna stimulacija i korištenje kvalitetnih materijala. Posebno su istaknule važnost psihološke podrške koje, u pravilu, nema tijekom postupka.

Turković Gulin posebno je naglasila izostanak modernizacije, zaostajanje za svjetskim rezultatima na području humane reprodukcije i to što hrvatsko zdravstvo ne smatra potrebnim da se propisane metode poput predembrionalne dijagnostike uvrste u postupke kao standard, iako su se pokazale uspješne u drugim zemljama.

Stoga SNAGA od svih odgovornih zahtijeva pokretanje potrebnih mehanizama kako bi se poboljšalo loše stanje s medicinski pomognutom oplodnjom u korist obitelji koje žele dobiti djecu, ali ne mogu bez medicinske pomoći.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!