prvih šest ugovora

Počinje trajna obnova nasipa za obranu od poplava kod Siska, ulaganje oko 200 milijuna kuna

22.04.2022 u 18:48

Bionic
Reading

Kako bi se postigla trajna i kvalitetna obrana od poplava, ove i iduće godine u Sisačko-moslavačkoj županiji će se u obnovu nasipa oštećenih u razornom potresu uložiti oko 200 milijuna kuna, a prvih šest ugovora vrijednih 84 milijuna kuna potpisano je s četiri izvođača radova u petak u Sisku

Ugovore su, u nazočnosti potpredsjednika Vlade Tome Medveda i sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstavnici tvrtaka Binđo d.o.o., Sokol d.o.o., Vodoprivreda Zagorje i Brodska Posavina.

Đuroković je rekao da se na natječaj za održavanje preventivne infrastrukture financijskim sredstvima Fonda solidarnosti prijavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Tri se ugovora odnose na zaštitu od rijeke Save kod Galdova, Hrastelnice i Palanjka, a tri na zaštitu na petrinjskom području kod Krnice i Bresta.

Radovi bi trebali završiti do sredine svibnja iduće godine, a do tada će se, dodao je, pratiti vodostaj i po potrebi graditi privremeni nasipi kako bi se postigla puna sigurnost građana.

Dodatnih 110 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekao je Đuroković, ulaže se u sustav obrane od poplava na području Hrvatske Kostajnice, Starog Pračna, Topuskog, Stare Drenčine i Uštice.

Medved je rekao da su djelatnici Hrvatskih voda svojim intervencijama nakon potresa spriječili poplave, koje bi stanje još pogoršale. "Zahvaljujem Hrvatskim vodama, direktoru Đurokoviću i njegovim suradnicima, koji su sve ovo vrijeme brižno pratili stanje vodostaja i ostvarivali sigurnost od poplava privremenim mjerama. Danas, kroz ove ugovore, počinje ozbiljna sanacija koja će ostvariti još veću sigurnost", istaknuo je.

Medved je zahvalio Ministarstvu gospodarstva, županiji te članovima Stožera za sanaciju posljedica od potresa koji su svojim angažmanom pokazali ozbiljan i odgovoran pristup zadatcima u obnovi obiteljskih domova i u obnovi infrastrukture. Potvrdio je kako se svakodnevno otvaraju nova gradilišta u izgradnji obiteljskih kuća i istaknuo da će nova gradilišta obilježiti "ovo proljeće i ljeto  Banovinu.

Državni tajnik Mario Šiljeg rekao je kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo tri poziva vezana uz vodno gospodarstvo - za sanaciju vodne infrastrukture oštećene u potresu 280 milijuna kuna, sanaciju objekata obrane od poplava 180 milijuna i za sanaciju klizišta i stotinjak vrtača 95 milijuna kuna. Svi bi projekti, istaknuo je, trebali biti završeni do kraja svibnja 2023.

Sisačko-moslavački župan podsjetio je da su djelatnici Hrvatskih voda neposredno nakon potresa izašli na teren i intervenirali na sanaciji šteta. Izrazio je zadovoljstvo što je sadašnjim projektima sanacije obuhvaćena cijela Sisačko-moslavačka županija.

Sanacijom nasipa, dodao je, građanima se vraća sigurnost, i za njihove živote i za njihovu imovinu. Inače područje županije bilo je poznato po čestim poplavama, koje će sada biti svedene na minimum, zaključio je Celjak.

Nakon potpisivanja ugovora, sudionici svečanog čina obišli su savski nasip kod Galdova, koji je također obuhvaćen projektom sanacije.