pomoć državi

Nezadovoljni brzinom obnove nakon potresa u Sisku osnovali posebnu radnu skupinu stručnjaka

20.04.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Zbog nezadovoljstva brzinom državne pripreme za obnovu Siska nakon potresa, na poticaj sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, osnovana je radna skupina za revitalizaciju i obnovu grada, priopćeno je u srijedu iz gradske uprave

Sisak u obnovi vidi priliku i za stvaranje novih sadržaja i novih mogućnosti razvoja grada, ističe se u priopćenju.

Radnu skupinu predvodi predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović, a članovi su krajobrazna arhitektica Nikolina Krešo, arhitekt i urbanist Nikša Božić, arhitekt Ivan Križić, povjesničarka umjetnosti Alma Trauber, te gradski vijećnici Zoran Sertić i Filip Pjerobon.

Gadovi i općine nemaju utjecaja na obnovu stambenih objekata i odgovorni su samo za zgrade u svojem vlasništvu, ali ova radna skupina ukazivat će na važne probleme u obnovi i pokušati utjecati na državna tijela da se problemi što brže i djelotvornije rješavaju, rečeno je. 

"Na žalost svjedočimo nevjerojatnoj sporosti i nelogičnostima, koji uzrokuju veliko nezadovoljstvo naših sugrađana. Moramo na te stvari ukazivati jer obnova je pitanje svih pitanja naše budućnosti", rekao je Dadasović.

Arhitekt Nikša Božić, koji je i predsjednik Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata, naglasio je kako se obnova ne smije shvatiti kao povratak na stanje prije razornog potresa, nego kao prilika za revitalizaciju i stvaranje novih perspektiva razvoja.

"Nedavna odbijenica Ministarstva kulture i medija za prijavljenu obnovu zaštićenog objekta Malog Kaptola jedna je od čudnih nelogičnosti. Problem je mješovita, a ne isključivo javna namjena zgrade, koja je kroz cijelu povijest imala i ugostiteljsku namjenu, a kulturno je dobro. Taj će se problem pojaviti i u Zagrebu, u zaštićenom obuhvatu, jer je poznato da sve one u prizemlju imaju komercijalnu namjenu. Previše je pitanja i nejasnoća, a premalo odgovora", kazala je Ikić Baniček članovima radne skupine.  Nikša Božić je rekao da se zgrade štite zbog toga što su kulturno dobro, a ne zbog njezine namjene. Turistička zajednica, koja je vlasnik i prijavila je obnovu Malog kaptola za obnovu iz Fonda solidarnosti, žalit će se na odbijenicu.

Zaključak prvog sastanka sisačke Radne skupine za obnovu i revitalizaciju je da se na drugi sastanak, sazvan za 4. svibnja, pozovu predstavnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kako bi upoznali s napretkom konstruktivne obnove na području grada.