TPORTAL OTKRIVA

Nevjerojatan propust: Zašto je usred testiranja u splitskom domu obavljena smjena osoblja?

08.04.2020 u 10:42

Bionic
Reading

U periodu između uzimanja uzoraka štićenika splitskog doma umirovljenika u Vukovarskoj ulici i potvrde da je dio njih zaražen koronavirusom obavljena je smjena medicinskog osoblja koje je radilo na tom katu, doznaje tportal. Radi se o iznimno dvojbenom potezu jer su, nakon potvrde zaraze, obje smjene postale ugrožene i po pravilima će morati u samoizolaciju

Smjena osoblja na drugom katu u Vukovarskoj ulici obavljena je u utorak u 7 sati, uzorci štićenika su po izjavi ravnatelja doma Ivana Škaričića uzeti dva dana ranije, a rezultati su pristigli u utorak poslijepodne, kada je započela evakuacija.

Po svemu sudeći, radi se o jednom u nizu stručnih propusta u ovom slučaju, koje je dao naslutiti ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavom da epidemiolozi 'nisu znali da je nekoliko štićenika imalo temperaturu'.

Ravnatelj Škaričić, podsjetimo, u utorak navečer otkrio je da su štićenici imali temperaturu desetak dana te da je situacija 'sada malo eskalirala'.

Osoblje u domu u Vukovarskoj ulici radi po ustaljenom pravilu '14 plus 14', dakle dva tjedna rada i dva tjedna odmora, upravo kako bi se u slučaju izbijanja zaraze jedna smjena mogla poslati u izolaciju, dok bi druga nastavila s poslom. Sada će, barem u ovom slučaju, obje smjene biti izvan stroja.

Druga smjena ondje se nalazi već više od 24 sata.

  • +12
Evakuacija staračkog doma Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Dodatni problem jest nedostatak zaštitne opreme: kako je tportalu također potvrđeno, u ovom domu gotovo je nisu ni imali, pa su prve maske dobili od tehničara hitne pomoći koji su u noći s utorka na srijedu prevozili štićenike u bolnicu na Križinama.

O izvoru zaraze zasad se tek spekulira: moguće je da je u dom ušao preko štićenice koja je otišla na redovni pregled u bolnicu i vratila se s temperaturom, ali i preko jedne njegovateljice koja je također dobila temperaturu. Nije testirana na koronavirus nego poslana kući na nekoliko dana, da bi se potom vratila na posao.

Izbijanje povišene temperature kod štićenika prijavljeno je liječničkoj službi i glavnoj sestri doma, a u daljnjoj istrazi provjerit će se zašto saznanje o tome nije ranije proslijeđeno i epidemiolozima.