obavljen izvid

Nova lokacija: Počinje terensko istraživanje u potrazi za nestalima kod Vukovara

19.03.2024 u 20:07

Bionic
Reading

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u srijedu u blizini Vukovara počinje terensko istraživanje u potrazi za posmrtnim ostacima osoba nestalih u Domovinskom ratu, izvijestili su iz tog ministarstva, naglasivši kako Hrvatska još uvijek traga za 1797 osoba

Na osnovu informacije dobivene prošloga tjedna o mogućoj lokaciji grobnice, Ministarstvo je, ističu, kao što je to uobičajeno, u najkraćem mogućem roku provelo sve prethodne radnje kako bi započelo terensko istraživanje.

U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova obavili su terenski izvid indiciranog područja te započinju s daljnjim aktivnostima.

Uz ovu najnoviju lokaciju, na području Vukovarsko-srijemske županije Ministarstvo branitelja provodi terenska istraživanja na lokalitetima Petrovačka dola kod Vukovara i u Negoslavcima, a o čijim će ishodima pravodobno izvijestiti javnost.

RH još uvijek traga za 1797 nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, od kojih je 500 na području Vukovarsko-srijemske županije, a 374 su hrvatski branitelji i civili nasilno odvedeni i nestali na području Vukovara i u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u studenom 1991. godine.

Ministarstvo je izvijestilo kako su u proteklih osam godina provedena terenska istraživanja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900.000 četvornih metara terena, a pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te su identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji provedeno je sustavno terensko istraživanje 128 lokacija, pri čemu su pronađene tri masovne grobnice - Marinci, Bobota, Šarviz dola te veći broj pojedinačnih grobnica, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 46 osoba.

Ministarstvo je podsjetilo da je 2019. stupio na snagu Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu kojim je propisano da je svatko dužan pružiti Ministarstvu ili drugim nadležnim tijelima sve informacije i dokumentaciju kojom raspolaže za rješavanje slučajeva osoba nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa.

Apeliralo je na sve one koji imaju informacije da ih podijele s nadležnim tijelima.