FARMACEUTSKI INSAJDER

Počinje s bonbonijerom, a završava na gotovini

11.08.2012 u 07:44

Bionic
Reading

Američki Pfizer priznao je krivnju i nagodio se platiti 60 milijuna dolara kazne za podmićivanje liječnika u više zemalja, među njima i u Hrvatskoj. Za američko pravosuđe taj je slučaj postao 'ad acta', no ne bi trebao biti i za njihove hrvatske kolege. DORH se obratio Amerikancima za neophodnu dokumentaciju, no u dijelu javnosti postoji skepsa da će se bilo što dogoditi, a počinitelji odgovarati, pa se čak spominje i zastara. O tome kako funkcionira farmaceutsko podmićivanje, za tportal anonimno govori zdravstveni djelatnik koji je nekoliko godina radio u farmaceutskom marketingu u Hrvatskoj

'Kompletan marketing lijekova u mnogim državama, pa tako i u Hrvatskoj, u osnovi jest korupcija. Korupcija je temelj te djelatnosti, a u marketingu lijekova ima je otprilike koliko i ulja u majonezi, koliko i vode u mlijeku. Ono što je teorijski smisao – informiranje liječnika i farmaceuta o lijekovima - samo je sekundarni dodatak koji poboljšava okus i konzistenciju te čini da se korupcija ne zove korupcija, nego farmaceutski marketing.'

U tih je nekoliko rečenica, u najkraćem, sav smisao farmaceutskog podmićivanja u kojem, očito, nije sudjelovao i ne sudjeluje samo Pfizer, nego i druge farmaceutske tvrtke, opisao tportalov sugovornik koji je zbog prirode posla i činjenice da je i sâm svojedobno radio u farmaceutskom marketingu, odlučio ostati anoniman. Iako je danas angažiran u inozemstvu, prati što se događa na domaćem terenu i jasni su mu obrisi cijele afere u koju su bili umiješani i nekad visoko rangirani liječnici zaduženi za registraciju pojedinih lijekova i njihovo uvrštavanje na listu lijekova HZZO-a.

'Farmaceutska industrija nije neki veliki sotona, nije ništa manje nemoralna i pokvarena od bilo koje druge industrije. Dakako, javnost i građanstvo su posebno osjetljivi na ponašanje farmaceutske i prehrambene industrije, jer su to jedina dva sektora čije proizvode unosimo u svoje organizme bespogovorno, kad smo gladni ili bolesni, jer nam o tome ovisi egzistencija', nastavlja dobro upućeni izvor.


Priznaje da je farmaceutska industrija, ipak, 'zbog goleme zarade pod posebnim povećalom jer i zakonski sebi ne smije dopustiti da na tržištu nudi opasne proizvode'. Pri tome je, nastavlja, 'javnost ljuta ako su lijekovi skupi te ako se pokaže da u svemu tome ima korupcije, jer visokom cijenom lijeka građani praktički plaćaju korupcijsko kolo'.

Kongrese treba plaćati - država

Dobro upućeni tportalov izvor predlaže i rješenje kako regulirati područje farmaceutskog marketinga, zalažući se za 'vrlo rigoroznu zakonsku kontrolu i regulativu s ugrađenim inspekcijskim i kaznenim mehanizmima', pri čemu bi farmaceutske kompanije i njihovo poslovanje morali biti transparentni i javno dostupni.

'Farmaceutski marketing kakav je sad jest korupcija te bi se morao ili ugasiti ili temeljito i vrlo radikalno transformirati. Kongrese liječnika bi trebala plaćati samo i isključivo država tako da farmaceutskim kompanijama nametne poseban namet. Iz tog fonda bi se financirale i domaće konferencije i odlasci naših liječnika na strane konferencije, pogotovo mladih', propisuje recept za ozdravljenje naš dobro upućeni sugovornik, uz preporuku da terapija, odnosno 'promjena sustava' treba početi odmah i trajati barem 10 godina.

Više razina podmićivanja

Na konkretnom primjeru ukazuje na nekoliko razina podmićivanja – kako vertikalnih, tako i horizontalnih. Djelovanje farmaceutskih kompanija na terenu uglavnom ide po ovom modelu:

Djelatnik marketinga farmaceutske kompanije X, najčešće i sam(a) liječnik i farmaceut, posjećuje liječnike i farmaceute na terenu. Često razgovara i s medicinskim sestrama te im rado daje sitne poklone: kemijske olovke, blokiće, bombonijere, bukete cvijeća, a one će ga iskreno obavijestiti o sitnim, ali bitnim detaljima. Liječnika opće prakse obično se pita koliko ima pacijenata koji boluju od bolesti koju liječi predstavnikov lijek A, koliko od toga ih uzima taj lijek, koliko je novih pacijenata stavio na lijek A. Liječnika se najčešće pušta da sâm kaže što mu treba, pa su to plaćanja troškova za neki lokalni ili međunarodni kongres.

Sve to košta, a liječnik neće i ne može od vlastite plaće odvojiti za te troškove, pa zato traži sponzora. Dakako, na tim kongresima ima dosta korisnih predavanja, ali smisao tih kongresa jest – turizam. Često na kongres putuje i supruga, djeca ili pak ljubavnica/ljubavnik.


Katkad liječnik od farmaceutske kuće traži neke posebne stvari. Najmanje se podmićuju seoski liječnici opće prakse ili oni u velikim domovima zdravlja koji imaju više pacijenata. Poseban tretman imaju liječnici-specijalisti u bolnicama, jer oni često kontroliraju propisivanje nekog lijeka u cijeloj županiji. Ako je specijalist pao, pala je i cijela županija.

Uza sve te 'sitnice', ipak je najsnažniji 'motivator' novac koji se potkupljivima isplaćuje za neke 'intelektualne usluge' ili 'postmarketinšku studiju', navodi dalje tportalov anonimni izvor, ukazujući i na detalje te razine farmaceutskog podmićivanja.

'Liječnik-specijalist obično evidentira u poseban formular pacijentove detalje i napredak terapije, nalaze i slično, što često radi i medicinska sestra, te za to dobiva novac i to predstavlja kao 'studiju četvrte faze'. Zapravo, to je najgrublji oblik korupcije. Često liječnik propisuje samo i isključivo neki lijek, jer za njega dobiva novac, te za propisivanje drugog (možda i boljeg, učinkovitijeg, manje štetnog) ne želi ni čuti', tvrdi izvor u nastavku 'razvezivanja' korupcijskog klupka.

Najkrupnije ribe su na vrhu

Danas je sve regulirano i strogo kontrolirano

Šefica pravne službe u KBC-u Zagreb Štefica Gašparović, koja već 18 godina radi na ugovorima o istraživanjima lijekova s farmaceutskim kućama, upozorila je za Večernji list da će u 'aferi Pfizer' pravosuđe teško moći naći uporište za dokazivanje korupcije.

'Prije je bilo prostora za manipulacije, jer to područje nije bilo regulirano i u to vrijeme klinička istraživanja nisu se provodila na način da se sklope ugovori s bolnicama. Naručitelj istraživanja mogao je potpisati ugovor izravno s liječnikom', objasnila je Gašparović.

Ustvrdila je da je danas 'sve regulirano i strogo kontrolirano', pa objašnjava proceduru – sponzor se javlja KBC-u s planom koji analiziraju etičko povjerenstvo, pravna i financijska služba te liječnici. Potom ga odobravaju Upravno vijeće i Središnje etičko povjerenstvo.

Ipak, upozorava da se korupcijski najsnažnije stvari događaju na vrhu te tvrdi da su 'najkorumpiraniji šefovi referentnih centara koji su 'opinionmakeri', jer odlučuju kakva će biti terapija određene bolesti u Hrvatskoj'. Kaže i da su 'vrlo moćni, često idu na velike svjetske kongrese u vrlo egzotične krajeve, jer su jednostavno – elita'.

'Često pišu 'ekspertna mišljenja' za neki novi lijek, kako bi dospio na listu lijekova HZZO-a, vode i kliničke studije treće faze i za to od farmaceutskih kuća ili tvrtki za provedbu kliničkih istraživanja dobivaju golem novac (novac se isplaćuje i bolnici). Idu i na međunarodne sastanke koji imaju važnu turističko-hedonističku komponentu s najluksuznijim hotelima, jelom, pićem, bazenima, jacuzzijem, masažom, pa i s damama sumnjivog morala', zaključak je analize nekoliko razina 'farmaceutskog marketinga'.

O tome tko je sve uključen u taj nečasni posao, odgovara da 'ni jedna grana niti grančica nije nevina, svi sve znaju i svi, manje ili više, imaju prste u tome'. Procjenjuje i da je 'farmaceutsko podmićivanje izrazito rašireno'. 'Određeni obrazac korupcijskog poslovanja je pravilo i već utabani put, jer sva strana predstavništva, ali i cjelokupna domaća industrija, nisu imuni na taj obrazac. Sad će na nesretni Pfizer upirati prstom, a zapravo Pfizer je tu možda kap u moru. No sami liječnici su krivi koliko i farmaceutska industrija. Za korupciju, kao i za ljubav, uvijek je potrebno dvoje, a dobro je i kad se zalomi u troje', zaključno je konstatirao tportalov sugovornik.