strah od eskalacije

Počinje ramazan dok rat u Gazi i dalje bjesni

10.03.2024 u 21:33

Bionic
Reading

Saudijska Arabija i nekoliko drugih arapskih zemalja objavile su da će muslimanski mjesec posta ramazan početi u ponedjeljak, dok razorni rat u Pojasu Gaze i dalje traje.

Saudijska Arabija, rodno mjesto islama, objavila je da je polumjesec ramazana uočen u nedjelju navečer, stoga će ponedjeljak biti prvi dan svetog mjeseca, izvijestila je službena saudijska novinska agencija SPA pozivajući se na kraljevski dvor.

Slično su objavile vjerske vlasti u Egiptu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu.

Početak i kraj ramazana ovise o uočavanju mladog mjeseca.

Tijekom ramazana pobožni muslimani suzdržavaju se od jela, pića i pušenja od zore do zalaska sunca.

Post je jedan od pet stupova islama, uz ispovijest vjere, molitvu pet puta dnevno, obvezni vjerski prinos i hodočašće u Meku u Saudijskoj Arabiji.

SPA je citirala saudijskog kralja Salmana bin Abdel-Aziza koji je u izjavi povodom početka ramazana rekao da je bolno znati da se ovogodišnji sveti mjesec odvija "dok se nad našom braćom u Palestini provodi agresija".

Raste zabrinutost da bi nastavak borbi u Pojasu Gaze tijekom ramazana mogao dodatno rasplamsati sukob usred teške humanitarne krize u toj gusto naseljenoj enklavi.

Izrael već mjesecima bombardira Pojas Gaze, otkako su palestinski militanti Hamasa 7. listopada pokrenuli neviđene krvave napade na Izrael, koji su uključivali masakre civila.

Katar, Egipat i Sjedinjene Američke Države nastoje posredovati u sporazumu o prekidu vatre između Hamasa i Izraela, koji bi trebao olakšati oslobađanje izraelskih talaca. No izgleda da su pregovori zapeli.