uoči ramazana

Delegacija Hamasa napustila Kairo, nema znakova napretka u pregovorima o primirju

07.03.2024 u 18:05

Bionic
Reading

Hamas je objavio da je njegovo izaslanstvo napustilo Kairo u četvrtak u jeku pregovora o sporazumu o prekidu vatre u Gazi koji se posrednici nadaju postići prije početka Ramazana početkom sljedećeg tjedna

Nakon četiri dana pregovora u kojima su posredovali Katar i Egipat kako bi se osigurao 40-dnevni prekid vatre uoči muslimanskog mjeseca posta, još uvijek nema znakova napretka u spornim točkama.

Zaraćene strane međusobno se optužuju za takav razvoj događaja.

"Hamasovo izaslanstvo jutros je napustilo Kairo zbog konzultacija s vodstvom pokreta. Nastavljaju se pregovori i nastojanja da se zaustavi agresija, vrate raseljeni i dopremi pomoć našem narodu", stoji u priopćenju Hamasa.

Visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da Izrael "ometa" napore da se sklopi sporazum o prekidu vatre.

Abu Zuhri je Reutersu rekao da Izrael odbija Hamasove zahtjeve da prekine svoju ofenzivu u enklavi, povuče svoje snage i osigura slobodu ulaska u Gazu zbog pružanja pomoći te povratak raseljenih osoba.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u četvrtak svoju namjeru da nastavi vojnu kampanju u Gazi. Izrael je ranije objavio da mu je cilj uništiti Hamas te da svaki prekid vatre mora biti privremen. Također je tražio popis talaca koji su još živi i koje Hamas drži zatočene u Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ranije ovog tjedna da je dogovor o prekidu vatre u rukama Hamasa.

Dogovor predstavljen Hamasu pretpostavlja oslobađanje nekih talaca koje je Hamas oteo 7. listopada u napadu na jug Izraela u kojemu je prema izraelskih podacima ubijeno 1200 ljudi, dok ih je 253 oteto.

Palestinski zatvorenici u Izraelu također bi bili oslobođeni.