donosimo kritične točke

Počinje još jedan udarni prometni vikend, HAK izdao upozorenja

09.08.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Vikend uoči Velike gospe obilježit će još jedna smjena turista. HAK je stoga izdao upozorenja za prometne gužve, koje su već započele u petak ujutro

Jačanje prometa, kažu u HAK-u, počelo je u petak od prijepodnevnih sati na cestama u smjeru istoka, dok će u poslijepodnevnim satima gužve pojačati na cestama u smjeru mora.

Već oko podneva, u vrijeme pisanja ovog teksta, zabilježen je pojačan promet na cestama u smjeru mora i obrnuto u smjeru unutrašnjosti, autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Istarskom ipsilonu, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8), na prilazima turističkim središtima u Istri i duž jadranske obale, na pojedinim graničnim prijelazima i trajektnim lukama i pristaništima.

Na A1 Zagreb-Split-Ploče povećana je gustoća prometa između naplatne postaje Lučko i čvora Zadar II u oba smjera. Na A3 Bregana-Lipovac: kolona teretnih i osobnih vozila pred graničnim prijelazom Bajakovo na izlasku iz Hrvatske duga je oko 500 metara. Na A7 Orehovica-Šmrika pojačan je promet od rotora Šmrika prema Križišću, dok je na Istarskom ipsilonu kolona na graničnim prijalazima Kaštel i Plovanija u smjeru Slovenije oko 2 km, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon. Pred tunelom Učka u smjeru Rijeke kolona je oko 500 m, pred čvorom Matulji u smjeru Rijeke kolona je oko 2 km. Gužva je zabilježena i na Krčkom mostu , u smjeru otoka kolona je od Hreljina (A7) prema rotoru Šmrika (DC102) i dalje prema Krčkom mostu, a u smjeru kopna od Omišlja prema mostu (oko 4 km).

Kada očekivati kolone u subotu?

U subotu, 10. kolovoza HAK očekuje podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti, a vozit će se kao i prethodnih subota uz česte gužve i zastoje. Na naplati Lučko na autocesti A1/A6 očekuju se najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 4 do 15 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 9 do 18 sati.

Značajne gužve tijekom vikenda, a osobito u subotu, očekuju se na graničnim prijelazima sa Srbijom (Bajakovo i Tovarnik), Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Šamac, Slavonski Brod, Maljevac i Jasenovac), Crnom Gorom i Slovenijom (Macelj, Bregana, Kaštel, Plovanija i Rupa)

Na naplatnoj postaji Trakošćan na autocesti A2 Zagreb-Macelj, tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekuju se kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do noćnih sati zbog čega je moguće da će se vozila isključivati na čvoru Krapina.

  • +2
Gužva na Lučkom Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Koristite Demerje umjesto Lučkog

U nedjelju, 11. kolovoza i ponedjeljak, 12. kolovoza pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima uglavnom u smjeru unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.