IVICA DAČIĆ

Početak screeninga velik dan za Srbiju

25.09.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić ocijenio je u srijedu da početak ekplanatornog screeninga, koji su stručnjaci Europske unije danas službeno započeli u Bruxellesu sa srbijanskim izaslanstvom, označava i tehnički početak pregovora o članstvu u EU i istaknuo da je to velik dan za Srbiju.

'U praktičnom smislu, ovo je za nas veliki dan jer je to prvi tehnički sastanak u smislu naših pregovora o članstvu u EU', rekao je Ivica Dačić novinarima u Beogradu na skupu 'Srbija i Njemačka - asimetrična realnost'.

Europska komisija će danas i u četvrtak srbijanskom ministru pravosuđa Nikoli Selakoviću i šefici pregovaračkog tima Tanji Miščević prezentirati pravnu stečevinu, zakone i propise EU u pravosuđu i temeljnim pravima, što je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o članstvu EU-Srbija.

Riječ je o tehničkom, a ne političkom procesu odnosno početku razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mjesecima. Radi se o dugotrajnom procesu snimanja stanja kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i gospodarskog sustava Srbije s europskim standardima, a prethodi početku pregovora o pridruživanju, najavljenom za siječanj 2014. godine.

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković poručio je stručnjacima Europske komisije kako 'današnji dan za građane Srbije ima višestruko značenje' i da ga je Srbija dugo čekala, prenose srbijanski elektronski mediji.

Selaković, koji uz šeficu pregovaračkog tima Tanju Miščević predvodi brojno izaslanstvo na dvodnevnim razgovorima u Bruxellesu, potvrdio je riješenost ministarstva pravosuđa i državne uprave da započete reforme provede do kraja kako bi proces pridruživanja eurointegracijama bio što učinkovitiji.

'Nadam se da će iduće godine u ovo vrijeme srbijansko pravosuđe biti znatno bliže europskim načelima kojima težimo i da će Srbija biti, kao što je uvijek bila, jamac ljudskih prava i sloboda', istaknuo je Selaković.

Screening je započeo poglavljem 23 vezano za pravosuđe i temeljna prava, a nastavit će se poglavljem 24 koje se odnosi na prava, sigurnost i slobode.