PREGOVORI O LJUBLJANSKOJ BANCI

Počeo susret Kosor i Pahor u Bohinju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.07.2010 13:04
  • Objavljeno 31.07.2010 u 12:32
U Vili Park na Bohinju sastali su se Premjeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor

U Vili Park na Bohinju sastali su se Premjeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević/CROPIX

Hrvatski i slovenski premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor počeli su u subotu u Bohinju sastanak na kojem će pokušati potaknuti rješavanje dugogodišnjeg prijepora oko Ljubljanske banke

Očekuje se da će sastanak, koji je u 11.40 sati počeo u vili Park', potrajati do ranih popodnevnih sati za kada je najavljena zajednička izjava za novinare dvoje premijera.

Po očekivanjima, sastanak u Bohinju mogao bi ponuditi rješenja prijepora koji, uz granično pitanje, dugo opterećuje odnose Hrvatske i Slovenije.

Bruno Konjević/CROPIX

Bruno Konjević/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević/CROPIX

Kosor i Pahor bili su optimistični uoči novog susreta, do kojeg dolazi godinu dana nakon njihova prvog službenog sastanka u Trakošćanu, kada su dogovorili deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i otvorili put rješavanju graničnog spora.

Slovenska vlada je višekratno naglašavala da bi se problem duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama trebao rješavati kao sukcesijsko multilateralno pitanje među državama sljednicama bivše SFRJ i predlaže da se o tome održi 'drugi krug' pregovora u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

U Hrvatskoj se pitanje duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama, pitanje koje nije riješeno od raspada bivše Jugoslavije, vidi kao privatno-pravni odnos slovenske banke i njezinih klijenata u Hrvatskoj.

Po guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom, ukupna štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci 1991. godine iznosila je 420 milijuna eura, od čega je Hrvatska u svoj javni dug kasnije preuzela 260 milijuna eura, dok dio od 130.000 štediša i dalje od Ljubljanske banke izravno potražuje 160 milijuna eura. Svi iznosi predstavljaju glavnicu bez kamata.

S druge strane, Ljubljanska banka ima 157 milijuna eura nenaplaćenih potraživanja od hrvatskih poduzeća koje je kreditirala dok je djelovala u Hrvatskoj, a tom iznosu pripisuje i visoke kamate.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi