ZLATO, VRIJEDNOSNICE...

Počeo rat za Titovu privatnu imovinu!

13.02.2013 u 12:54

Bionic
Reading

Bude li Srbija inzistirala da joj pripadne dio privatne ostavštine nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, svoj dio tražit će i Bosna i Hercegovina jer na to ima pravo prema sporazumu o sukcesiji bivše SFRJ, najavio je pomoćnik ministra financija BiH Zenit Kelić koji je u ime BiH zadužen za sukcesiju imovine nekadašnje zajedničke države

Komentirajući najave iz ureda srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je on odlučio dopustiti pristup privatnoj Titovoj imovini koju je bivše Predsjedništvo SFRJ nakon njegove smrti odlučilo pohraniti u trezor Narodne banke u Beogradu, Kelić je za sarajevski 'Dnevni avaz' od srijede kazao kako bi u slučaju da na nju pravo polaže Srbija isto pravo na raspodjelu te imovine morale imati sve zemlje-sljednice bivše Jugoslavije.

Za sada nije jasno odnose li se najave o omogućavanju pristupa Titovoj imovini samo na sadržaj onoga što je pohranjeno u vrećama bankovnog trezora u Beogradu, koje do sada nisu otvarane i na čemu inzistiraju članovi obitelji pokojnog jugoslavenskog predsjednika koji se sada bore oko nasljedstva, ili pak na cjelokupnu imovinu zatečenu u njegovim rezidencijama i potom popisanu.

'Ne može samo Srbija imati na to pravo. Ako postoji, primjerice, zlato, novac ili neke vrijednosnice, onda je to imovina svih država-sljednica pa ćemo se svi morati uključiti u ovaj proces', izjavio je Kelić.

Ustvrdio je i kako su neutemeljene i neprihvatljive tvrdnje Olivera Antića, pravnog savjetnika srbijanskog predsjednika Nikolića, da je ured predsjednika Srbije pravni sljednik Predsjedništva SFRJ.

U trezoru sadašnje Narodne banke Srbije već 33 godine otkako je Tito umro čuva se 11 vreća koje nikada do sada nisu otvorene.

Pretpostavlja se kako bi u njima moglo biti i Titovih šest posljednjih plaća, novci od autorskih honorara te nešto zlatnog nakita.

Što će biti s vama kad me ne bude