MILIJUNI POSJETITELJA

Počeo je najluđi karneval na svijetu: Zavirite u šareno ludilo Rio de Janeira

10.02.2024 u 22:48

Bionic
Reading

U Rio de Janeiru u Brazilu počeo je najveći i najluđi karneval na svijetu. Ulicama grada vladaju samba, plesačice i plesači u šarenim kostimima i velike ulične zabave. Karneval traje nekoliko dana, svake godine privuče milijune posjetitelja, a vrhunac je velika parada škola sambe na Sambodromu.

Jedan od najveličanstvenijih gradova svijeta ponovno je pod opsadom karnevalske sambe, piše HRT. Gradonačelnik Rio de Janeira Eduardo Páez predao je ključeve grada kralju Momou, točnije "kralju nereda", koji je zatim i službeno otvorio ovogodišnji karneval.

Pojava kralja koji tradicionalno mora biti izrazito visok i debeo muškarac, označava početak karnevalskih svečanosti, a simbolično preuzimanje ključa od službenih vlasti ujedno predstavlja i privremenu "abdikaciju" gradonačelnika te prijenos svih ovlasti na karnevalskog kralja.

  • +4
Karneval u Rio de Janeiru Izvor: EPA / Autor: ANDRE COELHO

Uz velike parade sambe i ulične predstave, bogata brazilska kultura vezana uz karnevalska slavlja moći će se vidjeti sve do 17. veljače. Korijeni karnevala sežu još u 17. stoljeće, točnije u 1641. U Riju je tada sve počelo kao skromna proslava, a tek u novije doba šareni karneval prerastao je u globalnu atrakciju s tisućama sudionika i milijunima posjetitelja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Independent

Premda obalni brazilski gradovi poput Salvadora i Recifea također imaju snažnu karnevalsku kulturu, Rio de Janeiro tradicionalno je ipak domaćin najvećeg i najekstravagantnijeg karnevala na svijetu. Štoviše, najveća metropola Brazila, višemilijunski Sao Paulo tek se nedavno pojavio kao važno karnevalsko odredište i tamošnje vlasti ovih dana vrlo ambiciozno najavljuju da će jednog dana njihov karneval nadmašiti onaj u Riju.