ZLOČINI NA KOSOVU

Počelo suđenje Vlastimiru Đorđeviću u Haagu

27.01.2009 u 17:54

Bionic
Reading

Proces koji se vodi protiv Vlastimira Đorđevića, bivšeg srpskog visokog dužnosnika optuženog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom rata na Kosovu 1999., počelo je u utorak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslavije u Den Haagu (ICTY)

Bivši pomoćnik srpskoga ministra unutarnjih poslova i šef javne sigurnosti, Vlastimir Đorđević sudjelovao je u kampanji 'etničkog čišćenja' civilnog stanovništva - kosovskih Albanaca u razdoblju između 1. siječnja i 20. lipnja 1999., izjavio je tužitelj Chester Stamp.

'Tijekom sukoba je ubijeno više tisuća civila, a još 800.000, što je trećina kosovskih Albanaca, protjerale su jugoslavenska armija i srpska vojska', stoji u izvješću tužiteljstva te se dodaje da je cilj tih zločinačkih poteza bio 'održati Kosovo pod srpskom kontrolom, s obzirom da su kosovski Albanci tražili veću autonomiju, a neki i neovisnost' pokrajine.

60-godišnjeg Vlastimira Đorđevića, koji je izjavio kako se ne osjeća krivim, optužnica tereti za ubojstva, progone i prisilno preseljenje stanovnika te progone zbog političkih i vjerskih razloga. Uhićen je 17. lipnja 2007. u Crnoj Gori i istoga dana prebačen u Den Haag.