u osijeku

Počelo suđenje u aferi SMS, Varga tvrdi da je nevin: Dobro znaju da te stvari nisu moje, tražim da se ispita Zdravko Mamić

13.07.2020 u 12:10

Bionic
Reading

Suđenje Franji Vargi, bivšem MUP-ovom informatičaru, i Blažu Curiću, kumu Milijana Brkića i bivšem vozaču nekadašnjeg ministra Tomislava Tolušića, u aferi SMS počelo je u ponedjeljak na Županijskome sudu u Osijeku

'Ne, nisam nikada počinio nikakvo kazneno djelo, pa ni ovo koje mi se stavlja na teret', rekao je Varga na suđenju.

Na suđenju je reproduciran poziv između Zdravka Mamića i Franje Varge te poziv za koji USKOK tvrdi kako je to razgovor Blaža Curića i Franje Varge kojim ga je Curić upozorio da uništi sve. Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović tvrdi kako on u tom razgovoru nije prepoznao Curićev glas, piše Večernji list.

Obrane su zatražile izdvajanje iz spisa svih dokaza prikupljenih tajnim praćenjem i pretragom Vargina doma te mobitela, SIM kartica i računala, jer ih smatraju nezakonitim zato što prije vještačenja informatičke opreme nije napravljena obvezna zrcalna kopija podataka i oduzetih uređaja, ali sudsko vijeće je to odbilo, na što nema prava žalbe. Varga tvrdi kako informatička oprema i gmail njegova djeteta, supruge i oca nisu njegove. '...To je kao da su meni uručili nalog za pretragu susjedove kuće. Oduzete su u mojem kućanstvu, ali nisu moje, ne pripadaju meni'.

  • +6
Počelo suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Dok je tužitelj Sven Mišković rekao kako je sam Varga nakon uhićenja potvrdio da su svi oduzeti predmeti njegovi, a Varga je na to odgovorio kako nije istina. 'Nemoguće je da su u kućanstvu u kojem živi šest osoba svi uređaji moji'.

'Ja bih naglasio da je Državno odvjetništvo podjednako dužno tražiti dokaze moje krivnje, ali i nevinost. Molim da se ispita Zdravka Mamića videokonferencijski, kao i da se svi ispisi mojih poruka i meilova, posebice u odnosu na studeni 2017., iščitaju i dostave sudu', zatražio je Varga.

Osim Zdravka Mamića, obrana traži da se ponovo ispitaju svi svjedoci, a to su Ivica Todorić, Bruno Hotko, Tomislav Karamarko, Ivica Rebrina, Darinko i Anka Mikulić.

Podsjetimo, Franjo Varga i Blaž Curić uhićeni su u rujnu 2018. godine, a po optužnici Varga je kreirao lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca, po kojoj Cvitan pokušava ishoditi osuđujuću presudu za Zdravka Mamića. Lažirao je tu komunikaciju 'u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja' u sudskom procesu protiv Zdravka i Zorana Mamića, Milana Pernara i Damira Vrbanovića za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama, koji se vodio u Osijeku. Tom je prepiskom, poznato je, Zdravko Mamić mahao pred novinarima večer prije izricanja presude.

Krivotvorio je i prepisku između premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić te Ivana Crnjca, Damira Kuštraka i Ante Ramljaka, bivšeg povjerenika Vlade RH u Agrokoru kako bi otežao dokazivanje u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije. Po toj lažnoj komunikaciji, oni su dogovarali politički motivaran progon Todorića i njegovo uhićenje.

Uloga Blaža Curića, vjeruju tužitelji, bila je da pribavi Vargi telefonske brojeve, pa tako i premijerov. Varga je u istrazi tvrdio kako je materijale vezane za aferu Agrokor našao slučajno, 'na jednom serveru dok je igrao igrice'. Uvjeravao je istražitelje i kako je riječ o originalnim porukama, te da je Ivica Todorić tražio da on za njega radi, ali ga je Varga odbio. Todorić je, pak, porekao da uopće zna tko je Franjo Varga.