PRITVORENA NOBELOVKA

Počelo suđenje svrgnutoj mjanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi

14.06.2021 u 14:45

Bionic
Reading

Suđenje svrgnutoj mjanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi počelo je u ponedjeljak dok vojni vođe u toj zemlji nastavljaju suzbijati nemire nakon puča u veljači

Sedamdesetpetogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir optužena je za desetak različitih kaznenih djela. U kućnom je pritvoru od vojnog puča 1. veljače. Promatrači vjeruju da vojska želi dugoročno ušutkati Suu Kyi, jer joj prijeti duga zatvorska kazna.

Optužena je, između ostalog, za kršenje vanjskotrgovinskih propisa i propisa uvedenih zbog koronavirusa te za poticanje nemira i korupciju.

Odvjetnici Suu Kyi rekli su da će detalje o suđenju objaviti popodne.

Phil Robertson, zamjenik direktora Human Rights Watcha za Aziju, okarakterizirao je optužbe protiv Suu Kyi kao "lažne i politički motivirane s namjerom da se poništi uvjerljiva izborna pobjeda na izborima u studenom 2020. i spriječi je da se ikad više kandidira za tu dužnost".

"Sve te optužbe trebale bi biti odbačene, što bi rezultiralo njezinim trenutnim i bezuvjetnim puštanjem na slobodu. No, nažalost, s ograničenjima pristupa njezinim odvjetnicima i slučajem koji se vodi pred sudom koji je u cijelosti u nadležnosti vojne hunte, malo je vjerojatno da će dobiti pravedno suđenje ", rekao je Robertson.

Mjanmar je potonuo u kaos i nasilje od vojnog puča početkom veljače. Oružane snage okrutno su suzbile svaki oblik otpora.

Prema neprofitnoj udruzi za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), najmanje 863 osobe su ubijene, a više od 6000 je uhićeno.