NAPETO U IRAKU

Počelo je! Američki avioni napali Islamsku državu

08.08.2014 u 15:30

Bionic
Reading

Američki vojni zrakoplovi bombardirali su topništvo Islamske države kojim su sunitski militanti napadali kurdske snage koje brane Erbil, objavio je u petak glasnogovornik Pentagona

Dva lovca F/A-18 ispalila su laserski vođene projektile na pokretnu topničku jedinicu kod Erbila, priopćio je glasnogovornik John Kirby. Dodao je da su islamski borci njime granatirali kurdske snage koje brane Erbil u kojem se nalaze američki vojnici.

'Odluku o napadu donio je zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američkih snaga na temelju odobrenja vrhovnog zapovjednika', stoji u priopćenju.

Predsjednik Barack Obama u četvrtak je odobrio američke zračne udare kako bi usporio gerilsko napredovanje na sjeveru Iraka, a počelo je i zračno dostavljanje pomoći ugroženim vjerskim manjinama kako bi se spriječio 'potencijalni genocid'.

Borci Islamske države preuzeli su kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka, zbog čega je izbjeglo oko 100.000 ljudi. Zauzeli su Karakoš, najveći irački kršćanski grad, kao i okolna sela nakon povlačenja kurdskih snaga koje su došle iz autonomne regije Kurdistan i štitile to područje posljednja dva mjeseca.