sastanak u kairu

Počela nova runda pregovora: Hoće li biti primirja između Hamasa i Izraela?

03.03.2024 u 16:08

Bionic
Reading

Pregovori s ciljem postizanja primirja između Izraela i Hamasa tijekom ramazana u Pojasu Gaze, gdje traju smrtonosna izraelska bombardiranja a stanovništvu prijeti glad, nastavljeni su u nedjelju u Kairu.

Prema egipatskom provladinom mediju, u glavni grad Egipta stigli su predstavnici Katra i Sjedinjenih Država.

Tamo bi im Hamasovi izaslanici trebali "dati odgovor na prijedlog iz Pariza" s kraja siječnja, kazao je izvor blizak islamističkom pokretu.

Prijedlog zemalja posrednika - Katra, Sjedinjenih Država i Egipta - odnosi se na šestotjednu stanku u borbama i oslobađanje 42 taoca koje se drži u Gazi u zamjenu za Palestince koji su u izraelskim zatvorima.

Cilj je doći do primirja prije početka ramazana koji počinje 10. ili 11. ožujka ove godine.

Američki dužnosnik rekao je u subotu da je Izrael "manje više" prihvatio dogovor o primirju u Gazi, prebacivši lopticu na "Hamasov teren".

"Dogovor je na stolu. Izraelci su manje više prihvatili. Prekid vatre u Gazi od šest tjedana mogao bi već danas početi ako Hamas pristane osloboditi točno definiranu kategoriju ranjivih talaca", rekao je američki dužnosnik uoči nastavka pregovora.

Primirje bi moglo biti potpisano kroz 24-48 sati ako Izrael prihvati zahtjeve Hamasa, kazao je za agenciju France presse visoki dužnosnik Hamasa koji je želio ostati neimenovan.

Oni uključuju "povratak raseljenih Palestinaca u sjeverni dio Gaze i povećanje humanitarne pomoći" na "400 do 500 kamiona dnevno", dodao je, u usporedbi s oko 80 koliko ih trenutno dolazi.

U zamjenu za oslobađanje talaca, palestinski pokret također zahtijeva konačan prekid vatre i povlačenje izraelske vojske iz Gaze.

Vijeće sigurnosti UN-a upozorilo je u subotu na važnost zaštite palestinskih civila u Pojasu Gaze nakon smrtonosnog incidenta s dostavom humanitarne pomoći.

Države članice Vijeća sigurnosti izrazile su zabrinutost zbog izvješća o stradanjima Palestinaca tijekom dolaska konvoja pomoći na sjever Pojasa Gaze.

  • +7
Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hamasovo ministarstvo zdravstva u Gazi optužilo je izraelske vojnike da su u četvrtak ubili 104 osobe i ranili 760 dok je pomoć bila dijeljena Palestincima.

Zbog poteškoća s dopremom humanitarne pomoći kopnenim putem, američka vojska u subotu je po prvi put spustila humanitarnu pomoć u Gazu iz zraka.

U Rimu, papa Franjo je pozvao da se zajamči siguran pristup humanitarnoj pomoći za stanovništvu koje ju hitno treba.

U gotovo pet mjeseci u izraelskim vojnim akcijama u Pojasu Gaze smrtno je stradalo 30.410 ljudi, većinom civila, objavilo je u nedjelju Hamasovo ministarstvo zdravstva.

Početak rata potaknuo je napad bez presedana koji su 7. listopada u južnome Izraelu izveli Hamasovi komandosi, a rezultirao je pogibijom najmanje 1160 ljudi, većinom civila.

Istodobno je oteto oko 250 ljudi, a po izraelskim izvorima, u Pojasu Gaze još uvijek se drži 130 talaca te se vjeruje da je 31 mrtav. 

Primirje krajem studenoga omogućilo je da se u zamjenu za 240 palestinskih zatočenika oslobodi 105 talaca.

Sukob je prouzročio humanitarnu katastrofu, a glad je "gotovo neizbježna" za 2,2 milijuna ljudi, veliku većinu stanovništva Gaze, prema Jensu Laerkeu, glasnogovorniku OCHA-e, agencije Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova.

Izrael je obećao uništiti Hamas koji smatra terorističkom organizacijom, kao i SAD i EU.