ZBOG OPASNOG KUKCA

Počela masovna sječa na splitskom Marjanu, uklonit će se trećina cijele šume

13.02.2019 u 13:13

Bionic
Reading

Na južnim padinama, u neposrednoj blizini Vile Dalmacija, u splitskoj Park-šumi Marjan u srijedu ujutro započela je masovna sječa stabala zaraženih nametnikom potkornjakom. U idućih mjesec do mjesec i pol dana planira ih se posjeći oko 20 tisuća - odnosno, uklonit će se trećina cijele šume

U akciju je zasad uključeno tridesetak zaposlenika splitskih javnih poduzeća, no u idućem razdoblju bit će angažirane stotine vatrogasaca, članova raznih udruga, volontera i pripadnika Hrvatske ratne mornarice. Zbog najezde potkornjaka prošlog tjedna službeno je proglašena opasnost od elementarne nepogode, osnovan je krizni stožer i usvojen je operativno-dinamički plan suzbijanja širenja ovog nametnika. Ukoliko se većina zaraženih stabala ne ukloni do proljeća, kada se potkornjak budi iz zimskog sna, Marjanu prijeti potpuni nestanak.

Prije dvije godine u splitskoj park-šumi zabilježeno je tristotinjak napadnutih stabala, prije godinu dana oko šest tisuća, a krajem prošle godine brojka se popela na više od 13 tisuća stabala. Potkornjak izaziva njihovo sušenje, a istovremeno se vrlo brzo širi i agresivno napada cijelu šumu. U akciji sječe Marjan je podijeljen na 460 segmenata u kojima će prioritet biti ukloniti zaražena i neosušena stabla.

Posao će se obavljati 'ručno' jer je splitska gradska vlast odustala od probijanja 14 kilometara poljskih putova i uvođenja teške mehanizacije u šumu nakon što su se protiv tog plana pobunili građani i civilne udruge. Po svemu sudeći, na izvlačenju iz teže pristupačnih dijelova splitskog brda bit će angažirani konji.

Glavni koordinator Radne skupine za Marjan Nenad Ružić izvijestio je da će do kraja ovog tjedna biti poznate tvrtke koje će obavljati sječu sirovine te tvrtke za njeno zbrinjavanje. Posječena stabla će se odložiti na jednoj lokaciji na Marjanu, zdrobiti i iskoristiti kao energent. Splitska gradska vlast objavila je i da su u izradi planovi na novom pošumljavanju Marjana, u kojemu će umjesto agresivnog alepskog bora - koji danas zauzima gotovo 90 posto šume - prioritet imati različite autohtone vrste stabala.

  • +33
Marjan, sječa šume zbog potkornjaka Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Nametnik potkornjak posljednjih godina značajno se raširio po sjevernim obalama Mediterana. Osim na splitskom Marjanu, sušenje šume zabilježeno je diljem obale, ali i u unutrašnjosti: samo na području Varaždinske županije zbog ovog kukca posječeno je oko 70 hektara šuma.