za suzbijanje epidemije potkornjaka

Splitska gradska uprava i udruge predlažu osnivanje stručnog povjerenstva za Marjan

30.01.2019 u 13:59

Bionic
Reading

Na sastanku splitskoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare s predstavnicima udruga zaključeno je kako je potrebno osnovati stručno povjerenstvo za Marjan kako bi se pronašlo rješenje i suzbila epidemija mediteranskog potkornjaka na stablima u Park-šumi Marjanu

U zajedničkom priopćenju Grada i udruga navodi se da su na sastanku bili predstavnici Građanske inicijative 'Naš Marjan' te Društva 'Marjan' i Udruge 'Sunce'.

Stručno povjerenstvo bi trebalo biti savjetodavno tijelo Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjanom. Zahtjev za njegovo osnovanje bit će poslan predsjedniku uprave te ustanove Mirku Ruščiću, a rok za sazivanje povjerenstva je tri dana, stoji u priopćenju.

Napominje se kako će Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjanom za rad povjerenstva i provođenje njegovih zaključaka osigurati novac koji je dobila iz gradskog proračuna za suzbijanje potkornjaka.

'Zajednički cilj svima je borba protiv ove pošasti, pridržavajući se pravila struke i transparentnog poslovanja. Suzbijanje potkornjaka i saniranje štete i dugogodišnjeg zanemarivanja Marjana otvorilo je pitanje oko kojeg su se svi usuglasili, a to je potreba biološke obnove šume na Marjanu', navodi se u priopćenju.

Sastanak je održan danas nakon što je jučer splitsko Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare da se do sredine veljače održi tematska sjednica na kojoj će se raspravljati o tome kako suzbiti epidemiju mediteranskog potkornjaka na stablima u Park-šumi Marjanu.

'Potrebno je žurno djelovati. Ako se tako ne postupi, od Park-šume Marjana mogla bi ostati golet', upozorio je jučer gradske vijećnike direktor Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjanom Damir Grubišić.