PAD POLJSKOG ZRAKOPLOVA

Počela identifikacija žrtava

12.04.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Identifikacija žrtava nesreće poljskog zrakoplova na zapadu Rusije, u kojoj su u subotu poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski, veliki dio poljskog vojnog vrha i mnogi dužnosnici, počela je u ponedjeljak u Moskvi, javljaju ruski mediji.

Rodbina stradalih doputovala je u Moskvu kako bi prepoznala ostatke svojih najmilijih. Mrtvo tijelo predsjednika Kaczynskog identificirano je i dopremljeno u nedjelju u Varšavu, ali pogreb će se održati kad se identificira tijelo njegove supruge i preveze kući.

Ruska ministrica zdravstva Tatjana Golikova izjavila je da bi identifikacija mogla potrajati dva do tri dana.

Stari zrakoplov poljske vlade "tupoljev" 154 srušio se u gustoj magli blizu zračne luke u Smolensku na zapadu Rusije i to navodno zato što se pilot oglušio o savjet kontrole leta da ne slijeće.

U nesreći zrakoplova poginulo je 96 ljudi koji su se nalazili u zrakoplovu, među kojima i predsjednik Kaczynski sa suprugom i brojnim visokim poljskim političkim i vojnim dužnosnicima. Visoko državno izaslanstvo putovalo je na komemoraciju tisućama poljskih časnika koje su Rusi strijeljali 1940. u Katinskoj šumi.

Ta je nesreća šokirala i Rusiju koja je ponedjeljak proglasila danom žalosti. Odluka ruskog premijera Vladimira Putina da osobno isprati lijes s posmrtnim ostatcima poljskog predsjednika iz Smolenska ostavilo je dobar dojam na Poljake.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je Poljska zahvalila Rusiji na pomoći i pažnji u vezi s nesrećom.