UZ STOTINE VOLONTERA

Počela Boranka - pošumljavanje opožarenih područja u Dalmaciji

05.10.2019 u 22:44

Bionic
Reading

Ovogodišnja Boranka - akcija pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji počela je u subotu u Žrnovnici kod Splita gdje se okupilo oko 400 volontera iz svih dijelova Hrvatske a pošumljavanje tog područja nastavit će se i u nedjelju kada se očekuje još 200 volontera.

Organizator ove akcije je Savez izviđača Hrvatske iz kojeg su izvijestili kako je planirano da se na tri požarišta u Splitsko-dalmatinskoj i jednom požarištu u Zadarskoj županiji u ovogodišnjoj Boranki zasadi oko 40.000 sadnica izvornih vrsta drveća - primorskog i crnog bora, čempresa, bagrema i pinije.

U prošlogodišnjoj Boranki zasađeno je 25.000 sadnica na opožarenim područjima Dalmacije. Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator Boranke, Dan Špicer je rekao kako očekuju sudjelovanje više od 4.000 volontera u idućih mjesec i pol trajanja akcije pošumljavanja na području Splita, Solina i Zadra.

Špicer je za Hinu rekao kako je ovo najveća akcija a pošumljavanja ikad organizirana u Hrvatskoj. „Zabavljamo se i radimo nešto korisno za prirodu, ali i ostavljamo nešto za generacije iza nas. Još važnije od samog pošumljavanja, koje je jako bitno kako bi se vratile šume na crna požarišta, je edukacija djece i mladih od kojih je mnogima ovo prvi put da su posadili svoje stablo. Ne kaže se slučajno da onaj tko zasadi svoje stablo bolje će se brinuti i o prirodi“ – kazao je Dan Špicer.

Iz Hrvatskih šuma su poručili da namjeravaju pošumiti sva opožarena područja u Dalmaciji.

„Želja nam je zasaditi šumu svugdje gdje je šuma bila i prije požara. Boranka je sjajna kampanja koja nam u ostvarenju tog cilja izuzetno pomaže“, izjavio je Ante Taraš, Upravitelj šumarije Split.

Kako su priopćili iz Saveza izviđača Hrvatske, akciji su se pridružili i zaposlenici Raiffeisen banke i tvrtke L'Occitane, sponzori kampanje Boranka te brojni drugi građani iz Splita i okolice. U svim akcijama Boranke volonterima su na raspolaganju stručnjaci Hrvatskih šuma, volonteri Crvenog križa, HGSS-a, vatrogasci te Ravnateljstvo civilne zaštite, a pomoć akciji pruža Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija.

Već idućeg vikenda, 12. i 13. listopada, pošumljavat će se područje Kučina kod Solina gdje će sudjelovati oko tisuću volontera. Potom će se akcija nastaviti 26. i 27. listopad pošumljavanjem požarišta u Sitnu Gornjem kod Splita te 9. i 10. studenog pošumljavanjem Kožina kod Zadra.