OPERACIJA 'DOLAZIMO'

Pobunjenici se pripremaju zauzeti Homs

02.09.2013 u 13:46

Bionic
Reading

Pobunjeničke grupe u Siriji započele su opsežne operacije kako bi zauzele Homs gdje se posljednjih dana vode žestoke borbe protiv sirijske vojske Bašara al-Asada, ali i pripadnika pokreta Hezbollah koji su stigli iz Libanona, javlja dopisnik agencije Anadolija

U vojnoj operaciji nazvanoj 'Dolazimo' sudjeluju razne brigade sirijskih pobunjenika koji su stigli i iz Halepa, a trenutno se nalaze na području između Hame i Homsa. Pobunjenici pokušavaju uništiti Assadove vojne baze u Homsu i zauzeti cijeli grad kako bi se sastali s ostalim pobunjeničkim brigadama koje su već opkolile u Homsu.

Pripadnici Oslobodilačke vojske Sirije (FSA) do sada su zauzeli 23 sela i pet značajnih kontrolnih točki u samoj blizini Homsa, odakle se nastavili napade prema samom gradu.

Cijela operacija je počela u mjestu Ageyrabat u Hami, gdje su pobunjenici prvo zauzeli veliku vojnu bazu Assadove vojske odakle su nastavili napredovati prema Homsu.

Također, pobunjenici planiraju uskoro zauzeti mjesta koja se nalaze u samoj blizini Homsa, Rakke, Halepa i Hame.

Grad Homs se nalazi u zapadnom dijelu Sirije i glavni je grad guvernerstva Homsa. Smatra se glavnom vezom između unutrašnjih gradova Sirije i Mediteranske obale. Homs je glavni industrijski centar Sirije s populacijom od oko 652.609 osoba.