TERORISTIČKA PRIJESTOLNICA U OKRUŽENJU

Pobuna u glavnom gradu Islamske države, 200 džihadista dezertiralo

07.03.2016 u 10:41

Bionic
Reading

Dvjestotinjak boraca tzv. Islamske države prešlo je jučer na stranu stanovnika sirijskog grada Rake koji su se tijekom proteklog vikenda pobunili protiv te terorističke organizacije, javljaju strane novinske agencije

Tijekom pobune građane te samozvane prijestolnice ISIL-a u borbama s teroristima uspjeli su islamiste izbacili iz pet gradskih četvrti i stupili u kontakt s predstavnicima vladinih snaga putem mobitela. Nakon što su skupine građana u nedjelju predvečer oslobodile četvrti Davar al-Savama, Davar al-Duraja, Davar, Al-Mešlab, Bab Bagdad i Davar al-Barazi, pripadnici ISIL-a zabarikadirali su se na izlazima iz grada.

Vladini dužnosnici su potvrdili kako su u kontaktima sa stanovnicima Rake, no kontakt postoji otprije budući da vlast, unatoč potpunom kaosu, uspijeva redovito isplaćivati mirovine umirovljenicima kako bi mogli kupiti najosnovnije potrepštine.

Samoproglašena prijestolnica ISIL-a Raka nalazi se na sjeveru Sirije na obali rijeke Eufrat i okupirana je još 2013. Sirijska vojska u više je navrata pokušavala povratiti kontrolu na tim gradom, no bezuspješno.

Trenutačno ofenzivu na Raku istovremeno vrše sirijska vojska sa zapada i kurdski ustanici sa sjeveroistoka, dok je iz zraka bombardiraju i rusko i američko zrakoplovstvo.