PROTIVLJENJE PROMJENAMA

Pobuna građana na javnoj raspravi o zagrebačkom GUP-u

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 08.08.2019 23:32
  • Objavljeno 08.08.2019 u 23:32
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na javnom izlaganju o izmjena i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba okupilo se u četvrtak stotinjak građana koji su, među ostalim, istaknuli protivljenje promjenama vezanima uz prostore Hipodroma, Zagrebačkog velesajma i Donjeg grada

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u srpnju je odbilo dati suglasnost Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a jer nisu bile usklađene s Prostornim planom Grada Zagreba. Nakon toga, izmjene i dopune usklađene su s komentarima ministarstva, a u sklopu ponovne javne rasprave u vijećnici Gradske skupštine održano je njihovo javno izlaganje.

No, i na takve izmjene i dopune GUP-a posljednjih dana zabilježene su kritike iz stručnih udruženja arhitekata i urbanista, a zagrebačka oporba najavila je pokretanje referenduma na sljedećim sjednicama Gradske skupštine.

Nakon izlaganja ravnatelja zagrebačkog Zavoda za prostorno uređenje Ivice Rovisa u otvorenoj je raspravi sudjelovalo oko stotinu građana. Među njima su bili stručnjaci sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, nekoliko gradskih vijećnika te predstavnici udruga i građanskih inicijativa.

Rovisa je u nekoliko navrata prekinulo njihovo negodovanje, pljeskom su pozdravljali komentare i pitanja koja su mu naizmjenično upućivali, no na gotovo trosatnoj raspravi nije zabilježen nijedan incident.

Sporni Hipodrom, Velesajam, Donji grad

Sudionici su prilikom rasprave, među ostalim, istaknuli da promjene namjena Hipodroma i Velesajma, nisu u skladu s Prostornim planom grada Zagreba te da nije jasno kakve točno sadržaje predviđa. Za prostor Velesajma se, istaknuli su, u izmjenama i dopunama GUP-a dodaje mogućnost planiranja mješovite te javne i društvene namjene, dok je Prostornim planom određena gospodarska namjena.

Upozorio je na to predstavnik Zelene akcije Bernard Ivčić.

"Aktualne izmjene GUP-a obiluju štetnim odredbama. U skladu s Bandićevim željama, prostoru Velesajma i Hipodroma dodaje se mješovita namjena što znači da bi se tamo mogle graditi zgrade, neboderi, trgovine, poslovni objekti, banke, hoteli, ugostiteljski objekti, javne garaže, itd. Time se priprema teren za tzv. zagrebački Manhattan, megalomanski projekt na površini od 110 hektara za koji je Bandić s investitorom već potpisao memorandum o razumijevanju. Osim toga, omogućava se prekomjerna izgradnja u donjogradskim blokovima, a omogućavaju se i nove javne garaže u Donjem gradu koje će dovući još više automobila u gradsko središte", poručili su iz Zelene akcije.

Gordana Domić s Arhitektonskog fakulteta također je istaknula da Novom Zagrebu nije potrebno još 40 tisuća stambenih površina, već sport, rekreacija i zelenilo.

Rovis je na te primjedbe odgovorio da je Prostorni plan grada Zagreba (PPGZ), iako je akt viši od GUP-a, samo "načelno prikazao namjenu tih područja" te da Velesajam i Hipodrom ne moraju nužno biti te namjene. Stoga je zaključio da su ove izmjene usklađene s PPGZ-om.

Javna rasprava o GUP-u

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Jednakom je argumentacijom u raspravi izraženo protivljenje namjerom da se na prostoru Hipodroma planiraju i sadržaji tematskog parka i mješovite namjene, dok u Prostorni plan za njega predviđa sportsko-rekreacijsku namjenu.

Vedran Ivanković s Arhitektonskog fakulteta kazao je da je Hipodrom danas javni prostor te da mješovita namjena u smislu gradnje nije primjerena i zbog sigurnosnih razloga, jer je Hipodrom i evakuacijski prostor u slučaju elementarnih nepogoda.

Rovis je ustvrdio da je za prostor Hipodroma u izmjenama GUP-a određena izrazito sportsko-rekreacijska namjena, a za navode da je Hipodrom javni prostor, rekao je da je on danas zapravo namijenjen "za ograničeni broj ljudi".

Rovis: Nacionalni stadion bi svima trebalo biti nešto sveto

U vezi gradnje nacionalnog stadiona bez javnog natječaja, kako predlažu sadašnje izmjene i dopune GUP-a, Rovis je ustvrdio da "bi nam svima to trebalo biti sveto".

Kazao je da se javni natječaj za izgradnju nacionalnog stadiona održao prije 10 godina, te da je odluka o njegovom ukidanju donesena kako bi se izbjegao dodatni trošak za njegovu provedbu. Također, istaknuo je kako provedba javnog natječaja u tom slučaju nije zakonska obveza.

HSLS-ovka Saša Poljanec-Borić ukazala je na to da izmjene i dopune GUP-a ukidaju obvezu izrade Urbanističkog plana uređenja kod planiranja gradnje u Donjem gradu, već predviđaju izradu konzervatorske podloga i studije bloka. U raspravi je istaknuto da konzervatorska podloga nije dovoljno sigurna zaštita protiv neprimjerene gradnje.

Dodatno, sudionici su izrazili protivljenje odredbom kojom se ukida zabrana izgradnje podzemnih garaža u 10 blokova Donjeg grada, istaknuvši da je i sada kvaliteta zraka i života ugrožena ionako gustim prometom.

Rovis je odgovarajući na pitanja, istaknuo da će svakoj izgradnji garaža prethoditi izrada Prometne studije, a da će se za svaku mikrolokaciju izraditi i studija bloka.

Javna rasprava usred godišnjih odmora

Na kritike o vremenu održavanja javne rasprave, kada je većina građana na godišnjim odmorima, Rovis je istaknuo da "nema idealnog termina za javnu raspravu", a da je odlučeno da se ona održi u srpnju "jer često čuju prigovore da im predmeti stoje u ladici".

  • +6
  • +3

Javna rasprava o GUP-u

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Javna rasprava o izmjenama i dopunama GUP-a traje do 14. kolovoza, a različite inicijative i udruge, Zelena akcija, Pravo na grad, Zagreb je naš i druge na internetskim stranicama dijele pripremljene i argumentirane primjedbe koje građani mogu iskoristiti u raspravi.

Iz Zelene akcije su izvijestili i kako je, zahvaljujući angažmanu udruga i građanskih inicijativa, dosad u sklopu javne rasprave više od 1.100 građana poslalo komentare kojima se protive štetnim izmjenama GUP-a. Građanske inicijative sa Sigeta, Savice, Trešnjevke, Vrbana i Hipodroma građanima u svojim su kvartovima organizirale potpisivanje komentara.

"Osobito je važno istaknuti da ove izmjene GUP-a i dalje nisu u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba, tj. s planom višeg reda. Prije mjesec dana Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prigovorilo je Gradu Zagrebu zbog ove neusklađenosti. S obzirom da Grad nije postupio u skladu s prigovorom, Zelena akcija je već zatražila od Ministarstva obustavu postupka donošenja GUP-a", najavili su iz Zelene akcije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!