NIKICA GABRIĆ:

'Pobjedu Jadranke Kosor doživio bih kao uspjeh tima'

01.04.2014 u 07:19

Bionic
Reading

Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma i predvodnik liste Partnerstva hrvatskog centra za izbore za Europski parlament, na kojoj posljednje mjesto zauzima Jadranka Kosor, tvrdi da gotovo svih 11 kandidata ima jednaku šansu za uspjeh. 'Složili smo listu stručnih i odgovornih kandidata koji možda nisu razvikani u medijima, ali imaju značajan ugled u svojim stručnim i društvenim krugovima', objašnjava Gabrić

Ukoliko lista Partnerstva hrvatskog centra - Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku - osvoji pet posto glasova birača koji izađu na izbore, jedan od kandidata prometnut će se u europarlamentarca. Nakon Gabrića na listi su, redom, Renata Šeperić Petak, Mato Palić, Vladimir Ferdelji, Amir Muzur, Goranka Horjan, Đuro Lubura, Mirza Šabić, Sanja Rukavina, Gordana Aksin i Jadranka Kosor.

'Listu smo slagali taktično i na njoj nema nijednog slabog kandidata. Na našoj listi se nalaze i predstavnici manjina, a neke od njih nikada nisu imale svog predstavnika ni na kojoj izbornoj listi (Amir Muzur, Mirza Šabić i Mato Palić) i oni mogu dobiti preferencijalne glasove. Vladimir Ferdelji je na izborima za gradonačelnika Zagreba osvojio 54.000 glasova; ako samo polovica tih birača glasa za njega, sigurno prolazimo i on ide u EP. Jadranka Kosor je osoba koja je pokazala da se u politici može raditi za interes države i njenih građana, a ne za svoje uske interese; mnogi je cijene i ona ima velike šanse', rekao je Gabrić, dodajući da je on prvi na listi jer su tako željeli u stranci kojoj je on bio idejni pokretač.

Gabrić bira ALDE

U svakom slučaju, plasman u Europski parlament bit će zajednički uspjeh koalicije i liste na kojoj je čak troje nestranačkih kandidata.

'Želimo biti most koji povezuje pozitivne ljude i s ljevice i s desnice. Kako ćemo pridobiti građane Hrvatske ako promoviramo samo stranačke ljude? Ova lista dokazuje da smo u mogućnosti otvoriti i voditi konstruktivan dijalog sa svima u ovoj zemlji', ističe Gabrić, ocjenjujući da bi uvrštavanje studenata na listu bila potpuna demagogija.

Ukoliko postane europarlamentarac, Gabrić će se pridružiti grupaciji Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE), trećoj po snazi u EP-u. Upitan hoće li Jadranka Kosor imati obaveza prema koaliciji ukoliko bude izabrana, odgovara da bi se konzultirali o zajedničkoj politici kroz već postojeći timski rad.
324292 ,323989,319358 ,314746
Suradnja s Bangourom

Direktnoj demokraciji, jednoj od težnji Nacionalnog foruma, bliže će biti nakon što se završi softverska aplikacija pomoću koje bi bilo omogućeno telefonsko izjašnjavanje i glasanje. Stranka će uskoro promovirati taj savjetodavni alat za brzu komunikaciju među svojim članovima i simpatizerima koji će se koristiti i u EP-u i u Hrvatskom saboru.

Forum neće biti 'obezglavljen'

Ukoliko Gabrić postane europarlamentarac, Nacionalni forum 'neće biti obezglavljen'. 'EP nije toliko daleko da ne bi mogao funkcionirati i u stranci. Velika prednost bilo bi lobiranje
u EU parlamentu za promjene u Hrvatskoj, što je velika prilika, no to bi ipak ograničilo vrijeme za razvoj vlastite stranke i koalicije. To je također razlog zbog kojeg ne bih bio nimalo nesretan da pobijedi netko drugi s liste. Dapače, doživio bih to kao uspjeh cijelog tima', zaključio je Gabrić.

'Recimo, odlučujete o korištenju dronova u ratovima, što je nedavno bilo pitanje u EP-u. Pustite mobitelom pitanje na tisuću adresa i odmah opipate puls članova i simpatizera', tumači Gabrić.

Nacionalni forum inače trenutno broji više od 1.200 članova i oko 4.000 simpatizera - osoba koje su pristale biti na listi primatelja stranačkih obavijesti.

Ideju o takvoj aplikaciji Gabriću je iznio njegov prijatelj Hamed Bangoura, pokretač inicijative Pahulja, s kojim razgovara o mogućem zajedničkom djelovanju u budućnosti.

Formiranje Kluba zastupnika

Najavljeni stranački ili koalicijski Klub zastupnika, koji Gabrić vidi na djelu već od jeseni, bit će pak rezultat 'određenih nesuglasja unutar stranaka i traženja nove politike koju promoviramo: dijaloga, zajedništva, razvoja ekonomije, zapošljavanja, demokratske, moralne i duhovne obnove'.

Svjestan da to zvuči kao 'crkvena priča', Gabrić odmah ističe da se kao društvo u kojem su narušene temeljne ljudske vrijednosti moramo vratiti poštovanju i toleranciji prema ljudima koji su drugačiji od nas. Spominje desetak zastupnika koji pokazuju interes za ulazak u novi Klub zastupnika, ali o imenima zasad ne želi govoriti.

'Naime još nismo dovoljno civilizirano društvo i ulazak tih osoba u Klub zastupnika sigurno ne bi prošao bez sankcija za njih. Stanje je vrlo turbulentno, kako unutar velikih, tako i u malim strankama', dijagnosticira Gabrić.