postignut dogovor

Pobjednik izbora u Slovačkoj; Fico formira koaliciju s ekstremnom desnicom

11.10.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Predsjednik stranke SMER-SSD Robert Fico, pobjednik parlamentarnih izbora u Slovačkoj, rekao je u srijedu da je postignut dogovor s ekstremno desnom strankom SNS i lijevom strankom HLAS-SD o formiranju buduće vladine koalicije

"Dogovorili smo se o zajedničkom formiranju vlade", rekao je Fico novinarima. "To je baza koalicijskog sporazuma koji želimo zaključiti u najkraćem mogućem roku", dodao je.

Ficov SMER-SSD je osvojio 23 posto glasova na izborima 30. rujna. Slijede liberalna Progresivna Slovačka (PS) s 18 posto, a treća je stranka HLAS-SD bivšeg premijera Petera Pellegrinija.

SMER-SSD je kampanju bazirao na obećanjima o tomu da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini. Fokus Ficove kampanje bilo je i protivljenje ilegalnoj migraciji, kritiziranje prijelazne vlade što nije učinila više i što nije suspendirala šengenska pravila "otvorenih granica".

Po analitičarima, nova vlada mogla bi radikalno zaokrenuti slovačku vanjsku politiku i okrenuti se od Ukrajine.

Dan nakon izbora, Fico je rekao je da Slovačka ima "važnijih problema" od pomoći Ukrajini.

"Mislimo da je Ukrajina golema tragedija za sve. Ako SMER bude zadužen za formiranje vlade... učinit ćemo sve što možemo kako bismo organizirali mirovne pregovore što je prije moguće", kazao je.