Peter Pellegrini

Izbori u Slovačkoj; trećeplasirani 'otvoren' za razgovor sa svim grupacijama

03.10.2023 u 17:40

Bionic
Reading

Peter Pellegrini, čelnik trećeplasirane stranke na nedavnim slovačkim izborima, rekao je da je otvoren za pregovore s grupacijama s cijelog političkog spektra

Pellegrini, čelnik HLAS-SD-a i bivši premijer, u utorak je razgovarao sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom, kazavši da će se prvo sastati s Robertom Ficom, čelnikom stranke SMER-SSD lijevog centra te da će „voditi pregovore odgovorno kako bi se formirala vlast".

SMER-SSD je na izborima pobijedio s 22,9 posto glasova. Fico je već bio premijer od 2006. do 2010. te od 2012. do 2018. godine.

Pellegrinijeva stranka završila je treća s 14,7 posto, a liberalna Progresivna Slovačka bila je druga s 18 posto glasova. On je stranku osnovao 2020. nakon napuštanja Smera, a Fica je zamijenio i na poziciji premijera nakon što je on odstupio poslije prosvjeda zbog ubojstva novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice.

Pellegrini je ranije rekao da su Hlas i Smer „politički i ideološki” bliskiji te da je „Slovačka željela Roberta Fica”, prenosi Politico. Europska unija pomno prati formiranje vlade u Slovačkoj jer bi dolazak Fica značio još jednog člana Europskog vijeća koji se protivi pomoći Ukrajini.

Fico, sklon Rusiji Vladimira Putina, pozvao je na prekid vojne pomoći Ukrajini, predsjednicu je nazivao „američkom agenticom”, a njemačku vojsku „Wehrmachtom”.

Sukobio se i s predsjednikom Europskih socijalista (PES), bivšim švedskim premijerom Stefanom Löfvenom, koji je zaprijetio da će izbaciti MER-SSD iz te grupacije ako Fico ne promijeni stav oko rusko-ukrajinskog sukoba.