VLADAJUĆI LIŽU RANE

Pobjeda Poljakinja: Sačuvale mrvice prava na pobačaj

06.10.2016 u 14:10

  • +9

'Crni prosvjed' u Poljskoj

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Kacper Pempel

Bionic
Reading

Poljski zastupnici odbacili su u četvrtak nacrt zakona koji bi uveo gotovo potpunu zabranu pobačaja, u nabrzinu organiziranom glasanju koje označava prvi veliki poraz vladajućih konzervativaca, nekoliko dana nakon velikih uličnih prosvjeda protiv nacrta zakona, prenose agencije

Oko 100.000 žena odjevenih u crno prosvjedovalo je širom Poljske u ponedjeljak protiv planova o postroženju ionako restriktivnog zakona o pobačaju. Parlament je u četvrtak sa 352 prema 58 glasova odbacio kontroverzni nacrt zakona, prenosi agencija dpa.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) neočekivano je povukla svoju podršku nacrtu zakona koji je sastavila neovisna skupina protiv pobačaja, na nenajavljenom sastanku parlamentarnog odbora u srijedu navečer.

'PIS i dalje podržava zaštitu života', rekao je stranački čelnik Jaroslaw Kaczynski u parlamentu. 'I dalje će poduzimati akcije u tome pravcu, ali to će biti promišljene akcije', dodao je.

PiS, društveno konzervativna euroskeptična stranka koja je došla na vlast u listopadu prošle godine i obećala pomoći siromašnim Poljacima i ojačati državnu ulogu u gospodarstvu, zabrinut je zbog velikog odaziva na prosvjede, te zbog činjenice da su prosvjedovale i žene koje su na izborima bile njihove glasačice, no koje sada ističu da to više neće učiniti zbog tog pokušaja postrožavanja zakona o abortusu.


Poljska već ima strog zakon o abortusu koji ga dopušta samo u slučaju silovanja, incesta ili teškog zdravstvenog stanja majke ili djeteta.

Novi prijedlog, kojeg je smislila skupina Ordo Iuris, ograničio bi pravo na abortus samo na slučaj kad je život majke u direktnoj opasnosti.

Žene i liječnici koji sudjeluju u činu abortusa po novim bi pravilima mogli završiti u zatvoru zbog 'smrti začetog djeteta'. Kritičari smatraju kako bi liječnici zbog toga bili obeshrabreni činiti prenatalna testiranja, pogotovo ako bi postojao rizik od spontanog pobačaja.

Anketa koju je proveo liberalni portal OKO.press pokazuje kako više od polovice Poljaka podržava prosvjede koji su se dogodili u ponedjeljak.