VELIKE UŠTEDE

Po špeceraj i antibebi pilule ide se u BiH

18.06.2009 u 08:57

Bionic
Reading

Znatno jeftinije cigarete, pivo i špeceraj razlog su svakodnevnog odlaska Županjaca i ostalih stanovnika Vukovarsko-srijemske županije u susjednu Bosnu. No osobe ljepšeg spola, kako nam je priznala jedna djevojka, u Orašje redovito odlaze po kontracepcijske tablete, ali i druge vrste lijekova, čije su cijene, tvrdi, mnogo niže nego u Hrvatskoj

ŽUPANJA – 'Već godinama trošim Triquilar, koji kod nas u ljekarnama stoji približno 60 kuna, a ja ga u Orašju kupujem za nešto manje od osam maraka, odnosno 31 kunu, što je upola niža cijena. Tako je i s caffetinom, andolom i plivadonom, a povoljnije su i kapi za nos te sirupi za djecu na biljnoj bazi', ističe Sanja iz Vinkovaca. Jedna njegovateljica iz Županje priznaje da u nabavu redovito odlazi u ljekarnu u Lončarima, u Republici Srpskoj, gdje su cijene još niže, posebice Pavlovićeve masti za njegu iziritirane kože koje ona koristi u velikim količinama, piše Novi list.

U oraškim ljekarnama 'Čavarović' i 'Juzbašić' potvrdili su da su Slavonci njihovi stalni kupci i da su cijene, posebice kontracepcijskih tableta, koje su vrlo tražene, osjetno niže nego u Hrvatskoj. Razlog tome je niža marža na lijekove u BiH, koja iznosi najviše 25 posto, dok je u Hrvatskoj ona veća za čak 10 posto, i to za lijekove čija je cijena do sto kuna, koji se inače najviše kupuju i na kojima ljekarnici i ostvaruju najveću zaradu.

Naša sugovornica iz Vinkovaca ističe da su cijene lijekova povoljnije i u Srbiji, ali i u Sloveniji, gdje se posebno isplati kupovati skupe lijekove jer na njih ondje nema marže.

'Sestrična koja živi u Zagrebu kaže da se lijekovima redovito opskrbljuje u Sloveniji. Kći joj ima problema s alergijom, a kapi za oči koje su joj prijeko potrebne i koje u hrvatskim ljekarnama stoje 150 kuna, u Sloveniji kupuje za triput nižu cijenu. Vjerujem da će ulaskom u EU i lijekovi kod nas biti jeftiniji jer se na one proizvedene u europskim zemljama više neće plaćati carina, ali za to ćemo se morati još dobrano načekati', poručuje gospođa Sanja.