DOBRO DOŠLI U EU

Po školjke u Ston iz Metkovića? Ne bez obrasca T2L!

25.01.2013 u 12:43

Bionic
Reading

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predviđenog za 1. srpnja ove godine, ako se recimo iz Metkovića odlučite zaputiti u 45 kilometara udaljeni Ston kupiti kilogram ili dva školjaka, to više neće biti lako ni jednostavno kao dosad. Trebat ćete popuniti obrazac T2L, veterinarski certifikat da je roba ispravna za konzumaciju, a školjke će vam na granici plombirati

Granica s BiH kod Neuma postaje vanjska granica Europske unije i na ulasku i izlasku iz Neuma provodit će se rigorozne kontrole, tako da će jug Hrvatske praktički biti odsječen od ostatka države.

Tako će vam na raspolaganju preostati dvije opcije. Prva je da zaobiđete Neum i trajektom se preko Trpnja na poluotoku Pelješcu i Ploča sa školjkama vratite u Metković, a druga je da se uputite u avanturu s T2L ispravama i plombiranjem koje će biti nužno za svu robu životinjskog porijekla koja prelazi preko područja Neuma.

Nakon 1. srpnja problematičan će biti i, primjerice, izlet kod bake, koja će vas 'napuniti' jajima i piletinom, naravno, ako to podrazumijeva prelazak granice kod Neuma, jer će vam svu hranu na granici plombirati, a trebat će vam i spomenuti dokumenti. Ne treba posebno napominjati da je za proces plombiranja potrebno određeno vrijeme pa će gužve koje su tijekom ljetnih mjeseci ionako velike u tom dijelu Hrvatske biti još veće.

Naime, robu koju osobe iz Republike Hrvatske prodaju ili prevoze, a ide preko koridora Neum, pri čemu vrijednost pošiljke ne prelazi 10.000 eura, obavezno će pratiti isprava kojom se dokazuje carinski status roba Zajednice – T2L isprava, kazali su nam u Ministarstvu financija.

Carinska služba će na mjestu izlaska iz carinskog područja usporediti sadržaj podnesene isprave sa stvarnim stanjem robe, ovjeriti prateću ispravu i unijeti točne podatke o vremenu napuštanja carinskog područja.

Ukoliko se radi o robi koja podliježe veterinarskom pregledu, carinski službenik će obavezno plombirati pošiljku ili – ako plombiranje nije moguće – zabraniti istup robe iz zemlje. Nakon što roba prijeđe preko područja Neuma, podnosi se skupa s pratećim ispravama cariniku na mjestu ponovnog ulaza u carinsko područje RH, gdje carinski službenik utvrđuje istovjetnost, provjerava plombe te pušta robu u slobodan promet. Na izlasku ćete cariniku predati ispravu T2L koju će on zadržati i pohraniti ovjerenu, objasnili su nam u Ministarstvu financija.

Za robu čija vrijednost prelazi 10.000 eura proces će biti još kompliciraniji i uključivat će prateće komercijalne isprave ili prijevozne isprave na kojima je navedena vrijednost robe (račun, dostavnica…) označena oznakomT2L i elektronsku skraćenu izlaznu sigurnosnu deklaraciju. Osim toga, u ovom slučaju potrebno je i na mjestu ponovnog ulaska robe u RH podnijeti skraćenu ulaznu sigurnosnu deklaraciju.

Kako prema odredbama Pravne stečevine EU prijevoz živih životinja nije dopušten preko Neuma samo će pošiljke živih životinja morati koristiti pravac Ploče - Trpanj.

Iz Ministarstva financija napominju također da će se pri kretanju putnika između matičnog dijela zemlje i područja Dubrovnika preko Neuma stvari u putničkoj prtljazi (fotoaparati, kamere i sve druge stvari koje osobi služe tijekom putovanja) usmeno prijavljivati carinskom službeniku te da neće biti obveze podnošenja sigurnosno zaštitnih deklaracija za tu robu. To nadalje znači da će se primjenjivati postupak kakav se i danas primjenjuje.

Neslužbeno doznajemo u Carinskoj upravi, domaće školjke namijenjene konzumaciji, a koje prati veterinarski certifikat koji potvrđuje da su ispravne za konzumiranje, moći će prometovati preko područja Neuma, naravno, plombirane, što znači da školjkarstvo neće trpjeti štete zbog ulaska u EU.

Sukladno iznesenom, navode iz Carine, svi će moći kupiti robu, pa tako i školjke u Stonu i području Dubrovnika i bez plaćanja bio kakvih davanja istu unijeti u preostali dio zemlje, ali, naravno, uz dosta birokratskih komplikacija.