MILJENIĆ OLAKŠAVA SUDOVIMA

'Po Hrvatskoj nisu harali kokošari, Srbija će morati izručiti generale'

13.11.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić Vladi je predstavio amandman na Zakon o kaznenom postupku koji bi trebao olakšati suđenja u odsutnosti optuženicima za ratne zločine. Jedno takvo suđenje već počinje u Osijeku protiv Aleksandra Vasiljevića, a ministar Miljenić žali što se to nije dogodilo i u slučaju Veljka Kadijevića, umrlog prije izručenja Hrvatskoj

Zbog dvojbi koje imaju hrvatski sudovi vezano za uručivanje rješenja o istrazi Vlada donosi amandman na Zakon o kaznenom postupku kako bi pojednostavila suđenja u odsutnosti za ratne zločine.

'Grozna je situacija to da imamo ljude koji su na optužnicama, evo spomenut ću Kadijevića koji je umro - on je u Hrvatskoj na optužnici od 2002, a nikad mu nije suđeno', rekao je ministar Miljenić i dodao da je opredjeljenje Vlade to da - ono što je na optužnici i za što postoje dokazi - mora biti završeno na sudu. 'Postupak se mora otvoriti i završiti, a te osobe moraju na neki način odgovarati i zbog žrtava', kaže Miljenić.

Dodaje da će optuženici za ratne zločine u Srbiji prije ili kasnije ionako biti dostupni hrvatskom pravosuđu: 'Srbija će prije ili kasnije ući u Europsku uniju i morat će izručivati svoje građane, zato idemo u to. Nikome se prava neće ugroziti, jer ako se optuženik vrati, može mu se obnoviti postupak. No bitno je da se ti predmeti konačno počnu zatvarati.'

'Nedopustivo je to da optuženi za ratne zločine i umru bez završenog postupka. Ako je ovdje optužnica na snazi - hajdemo je završiti da to bude gotovo', kaže Miljenić.

Nakon sjednice Vlade naglasio je da će o svemu odlučivati sudovi, a da izvršna vlast tek pojašnjava proceduru.

'Evo primjera Kadijevića - umro je optužen, a nikad mu se nije sudilo. Bilo bi puno ugodnije da je taj postupak završen, kako god završio za njega i sve druge. A Srbija će morati suditi najvišim rangovima jer ono što se događalo u Hrvatskoj nisu radili ovi sitni 'kokošari', da tako kažem, kojima se sudi, nego se vodilo i organiziralo s najviše političke i vojne razine. Ti ljudi moraju biti suđeni. Prije ili kasnije će i biti. Napravit ćemo sve što trebamo, a oni moraju učiniti sve sa svoje strane jer pravda mora biti zadovoljena', zaključio je Miljenić.