KSENOFOBI NA DJELU

Po četvrti put provaljeno u hram Sv. Nikole u Karlovcu

27.08.2015 u 11:50

Bionic
Reading

Ponovno je provaljeno u katedralni hram Sv. Nikole Srpske pravoslavne crkve u Karlovcu, gdje je u noći s utorka na srijedu nepoznata osoba oštetila drvena vrata, a novi starješina tog vjerskog objekta iguman Gorgije Stanković upozorava kako je to već četvrta provala u taj vjerski objekt, a počinitelji nisu pronađeni

'Za razliku od prethodnog obijanja kada je počinjena velika šteta, ovaj put na svu sreću unutra nije ništa uništeno, ni otuđeno. Šteta je nešto preko 2.000 kuna. Ali, podsjećam da je ovo jedini vjerski objekt u Karlovcu koji se skrnavi. Pritom policija ne pronalazi počinitelje', izjavio je u četvrtak iguman Georgije za Hinu.

Karlovačka policija potvrdila je da je nepoznata osoba provalila u katedralni hram u gradskoj četvrti Zvijezda, pri čemu je počinjena materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna.

Iguman Georgije podsjeća da je ovo četvrta provala i jedno u nizu oskrvnavljenja, kamenovanja prozora, pisanja ustaških znakova i grafita s porukama mržnje, te pita ne nose li ti izgredi poruku o neprihvatljivosti pravoslavnog dušebrižništva u Karlovcu.

Gornjokarlovačka eparhija na svojoj internetskoj stranici napominje da je hram Sv. Nikole središte crkvenog i administrativnog života te eparhije, ističući kako se ovim i ranijim napadima poručuje pravoslavnom episkopu da mu nije mjesto u povijesnoj rezidenciji u centru Karlovca, koja je u obnovi, a koja mu neće donijeti sigurnost za život i pastirski rad.

'Ako uzmemo u obzir žalosnu i nepotrebnu nacionalnu i vjersku netrpeljivost u Hrvatskoj, vidjet ćemo da i ovaj događaj, kao i prethodni, nije kronična eskalacija kriminala, nego simptom akutnog problema koji postoji u nacionalnim i vjerskim frakcijama', navode iz eparhije u priopćenju. Ističu kako skrnavljenje svetoga hrama, makar i u opijenom stanju, te širenje mržnje i vrijeđanje svjedoči 'da smo daleko od Krista i evenđelja - ma ko bili i kako se krstili'.