grubo vrijeđanje ličnosti

Pljušte optužbe Crnogoraca na račun najnovije knjige Vojislava Šešelja

13.11.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Crnogorski dužnosnici osudili su novu knjigu ratnog zločinca Vojislava Šešelja u kojoj u naslovu i tekstu vrijeđa nekadašnju crnogorsku zastupnicu i bivšu predsjednicu SDP-a Draginju Vuksanović Stanković, koja se prije pola godine povukla iz javnog života

Ministrica europskih poslova u novoj crnogorskoj vladi Milojka Spajića, Maida Gorčević na mreži X navela je da kao žena najoštrije osuđuje mizogini uradak Vojislava Šešelja, kreiran u namjeri da povrijedi ugled bivše zastupnice i čelnice SDP-a.

"Jasno je da kultura dijaloga nikada nije bila svojstvena autoru ovog seksističkog napada, ali nas to samo dodatno obavezuje da ovakve pojave ne relativiziramo već ih označimo kao društveno neprihvatljive", navela je Gorčević.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović osudio je na mreži X govor mržnje čija je meta Draginja Vuksanović Stanković. Upozorivši na štetnost takvog govora u javnom prostoru on je istaknuo da u ovakvim situacijama ne postoje političke ni bilo kakve druge razlike te da takav govor treba jednoglasno osuditi.

Šešeljevu knjigu osudila je i crnogorska ministrica kulture i medija Tamara Vuković kao i čelnici procrnogorskih domoljubnih stranaka.

Istodobno u Crnoj Gori je pokrenuta je on-line peticija u kojoj se traži da ministar vanjskih poslova Filip Ivanović uputi prosvjednu notu Srbiji zbog objavljivanja knjige Vojislava Šešelja.

“Ova knjiga ne samo da predstavlja grubo vrijeđanje ličnosti gospođe Vuksanović, već i pokušaj omalovažavanja institucija i ugleda naše zemlje. Smatramo da je ovakav primitivan pristup neprihvatljiv i suprotan temeljnim načelima poštovanja ljudskih prava, demokracije i međunarodnih normi”, navodi se između ostalog u peticiji.

Ratni zločinac Vojislav Šešelj nedavno je objavio knjigu “Montenegrinska ********** Draginja Vuksanović", u kojoj u naslovu i u sadržaju direktno napada dostojanstvo nekadašnje zastupnice i kandidatkinje za predsjednicu Crne Gore Draginje Vuksanović Stanković, ali i parlamenta i države Crne Gore.

Knjigu je objavio Komitet za odbranu Vojislava Šešelja Srpske radikalne stranke “Velika Srbija”. Vojislav Šešelj je o svojoj knjizi govorio na srbijanskoj televiziji TV Happy, koja se može naći u ponudi kablovskih operatera u Crnoj Gori.

U međuvremenu je sazvana sjednica savjeta Agencije za elektronske medije na kojoj bi se razmotrila privremena zabrana emitiranja programa TV Happy u Crnoj Gori. Takva zabrana već je ranije bila uvedena zbog sličnih Šešeljevih uvreda izrečenih na toj tv u siječnju 2022.

Draginja Vuksanović Stanković bila je dugogodišnja zastupnica crnogorske Socijaldemokratske partije, njen kandidat za predsjednicu Crne Gore, antiratna aktivistkinja, a iz političkog djelovanja povukla se početkom godine uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.