napredak na putu

Von der Leyen u Podgorici: Proširenje u vrhu prioriteta Europske komisije

31.10.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u utorak u Podgorici kako je proširenje EU u vrhu prioriteta Europske komisije te istaknula da je Crna Gora već dugo zemlja koja je najviše napredovala na putu prema Uniji i da se treba zajedno potpuno usmjeriti ka ostvarenju tog cilja

"Znam koliko su građani Crne Gore posvećeni pristupanju EU. Drago nam je što ćemo pomoći da se to ostvari", kazala je predsjednica Europske komisije. "Vi ste veoma vrijedan član NATO-a i doprinijeli ste mnogim pozitivnim temama", dodala je Von der Leyen.

Ona je nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem čestitala Crnoj Gori na stopostotnom usuglašavanju sa sigurnosnom i vanjskom politikom EU.

Ponovila je da je Crna Gora već dugo zemlja koja je najviše napredovala na putu ka EU istaknuvši da joj je drago sto je Podgorica odlučna zadržati tu poziciju.

Predsjednica EK je priopćila kako je s Milatovićem razgovarala i o tome da treba približiti gospodarstva EU i Crne Gore te je istaknula da Crna Gora ima potencijal biti veliki snabdjevač električne energije u regiji.

“Zajedničko regionalno tržište ima veliki potencijal i ako se ostvari može uvećati BDP regije za 10 posto i to biste trebali iskoristiti”, poručila je Von der Leyen.

No ako se otvori zajedničko tržište za to su potrebne reforme, rekla je predsjednica EK.

"Morat ćete ostvariti rezultate u tim reformama. Na primjer, za Crnu Goru je to unapređenje poslovnog okruženja, digitalna tranzicija, modernizacija energetskog sektora. Ako to uradimo kako treba i otvorimo naše privrede, moći ćemo udvostručiti vaša gospodarstva za 10 godina. Ovaj potencijal je tu i treba iskoristiti priliku", rekla je ona.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović rekao je da je perspektiva punopravnog članstva Crne Gore u Europskoj uniji i prije 2030. godine sasvim realna i moguća, te da bi njen ulazak u članstvo bio sjajna poruka i svim drugim državama kandidatima da je proces proširenja živ.

"Zalažemo za primjenu načela regate po kojima će se mjeriti pojedinačno postignuća država. Otvaranje vrata jedinstvenog europskog tržišta, produbljivanje gospodarske suradnje doprinijet će optimalnom iskorištavanju pretpristupne podrške", rekao je Milatović te je istaknuo da "Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima, članica je NATO saveza, najdalje je odmakla u procesu europskih integracija među kandidatima”.

Milatović osudio izjavu predsjednika RS Milorada Dodika

Crnogorski predsjednik je, odgovarajući na pitanja novinara, osudio izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je prošlog tjedna rekao da bi trebalo organizirati referendum o formiranju zajedničke države Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Milatović je rekao da je svakom jasno da je to bila loša izjava.

"Mislim da je Crna Gora jasno zaokružila svoju državnost i tražila euroatlantski put. Zbog građana BiH radujemo se da nam se BiH pridruži na tom putu. To je sve što imam za reći", rekao je on.

Predsjednica Europske komisije boravi u četverodnevnom posjetu regiji, tijekom koje je posjetila Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, a završava je u BiH.

Tijekom posjeta Skoplju kazala je Europska unija planira pomoći zemljama zapadnog Balkana u provedbi reformi potrebnih za integraciju u EU ulaganjem od 6 milijarda eura.

Von der Leyen je ranije pozvala zemlje da otvore zajedničko regionalno tržište i nastave s potrebnim reformama.

U Prištini je nakon susreta s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani rekla da postoji novi investicijski plan koji funkcionira veoma dobro i da se uspjesi mogu postići samo ako Beograd i Priština normaliziraju svoje odnose.