ČASNA SESTRA LUKRECIJA MAMIĆ

Pljačkaši ubili hrvatsku misionarku u Burundiju

28.11.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Redovnica Družbe službenica milosrđa, časna sestra Lukrecija Mamić (63), hrvatska misionarka u afričkoj državi Burundi, ubijena je u nedjelju navečer u napadu lopova na samostan u naselju Kiremba

Hrvatski svećenici misionari u susjednoj Ruandi, fra Ivica Perić i don Sebastijan Marković, šokirani su tom strašnom vijesti. Za Vjesnik su izjavili da se, prema informacijama kojima raspolažu, ubojstvo dogodilo u nedjelju oko 19.30 sati, kada su dva naoružana pljačkaša upala u samostan.

Sestru Lukreciju odmah su ubili, a prilikom bijega iz samostana ukrali su automobil i u njemu kao taoce poveli poglavaricu zajednice, sestru Carlu Brianzu iz Brescije u Italiji te Francesca Bazzanija, volontera iz Verone.

Devet kilometara od samostana pljačkaši su Francesca i sestru Carlu izvukli iz automobila. Volontera Francesca su ubili, a kada su cijev puške okrenuli prema sestri Carli, ona je prema njoj pružila ruke i odgurnula je od sebe. U tom trenutku pljačkaš je zapucao teško je ranivši u obje ruke.

Banditi su tada pobjegli, a policija je ubrzo uz cestu našla tijelo ubijenog Francesca i teško ranjenu sestru Carlu koja je odmah prevezena u bolnicu. Za njezin život još se bore u bolnici u Kirembi u kojoj je upravo sestra Carla zadužena za medicinsko osoblje.

Sestra Lukrecija Mamić svoje je misionarsko djelovanje započela 1984. godine u Ekvadoru u Južnoj Americi, dok je u Burundi stigla 2002. godine te se posvetila misiji u zdravstvu. Pomagala je neishranjene i oboljele od AIDS-a.

Vodila je biskupijsku bolnicu sa 150 kreveta, uvijek prepunu, koja je bila jedina zdravstvena ustanova na području od 300.000 stanovnika. Osnovala je i vodila centre za oboljele od side i neishranjene, u kojima je pomoć svakodnevno tražilo oko 1500 djece i trudnica.

Posebnu skrb i ljubav iskazivala je najsiromašnijem plemenu Pigmeja, lokalnom domicilnom stanovništvu gotovo potpuno istrijebljenom s područja Burundija i Ruande, koji su njezinom zaslugom prije četiri godine dobili prvi naraštaj djece koja su pohađala prvi razred osnovne škole.

Bila je omiljena u narodu zbog svojeg vedrog duha. Sestra Lukrecija rođena je 2. rujna 1948. u Zidinama kod Tomislavgrada u BiH. U samostan je ušla 15. prosinca 1962. u Dubrovniku.

Inače, u raznim misijama djeluje 119 misionara i misionarki iz Crkve u Hrvata rasprostranjenih u 34 države svijeta.