PRESTIŽNE NAGRADE

Pliva, Telegra i Šestan Busch najbolji izvoznici

03.06.2014 u 16:21

Bionic
Reading

Najbolji veliki izvoznik u 2013. je Pliva, odlučila je udruga Hrvatski izvoznici. Za najboljeg srednjeg izvoznika izabrana je Telegra, a u konkurenciji malih izvoznika pobjednik je Šestan Busch

Nagrade su dodijeljene na 9. konvenciji hrvatskih izvoznika u organizaciji udruge Hrvatski izvoznici, čija glavna tema je kontinuitet u izvrsnosti.

U pozdravnom govoru premijer Zoran Milanović naglasio je važnosti izvoza i predstavio novu politiku vlade prema izvoznicima. 'Osobno ću se pobrinuti da posvećenost Vlade izvozu bude maksimalna', obećao je premijer.

'Prečice nema, oslanjanje na rentijerstvo se ne isplati i samo po sebi je loše. Trebaju nam djelatnosti koje potiču konkurentnost i izvrsnost. A upravo izvoznici su mjerilo uspješnosti', naglasio je Milanović.

Prema njegovim riječima, Vladin Akcijski plan potvrda je podrške izvoznicima. Posebno je istaknuo ulogu HBOR-a i Ministarstva vanjskih poslova u potpori izvozu.

'Od svakog diplomata tražit ću odmah na aerodromu da mi kaže što je učinio za povećanje hrvatskog izvoza', izjavio Milanović.

Izrazio je nadu da je rast izvoza u prvom kvartalu od osam posto naznaka boljih dana za hrvatsko gospodarstvo.

'Vjerujem da je taj rast barem jednim svojim dijelom rezultat iskoraka koji je napravila Vlada', zaključio je Milanović.

Tradicionalno, konvencija je bila prilika i za nagrade najboljim izvoznicima u 2013. godini, pa je tako nagradu 'Zlatni ključ' za najboljeg velikog izvoznika dobila Pliva Hrvatska, srednjeg Telegra, a malog Šestan-Busch, dok je najinovativniji izvoznik lani bila tvrtka Same Deutz Fahr Žetelice

Nagrade je dobilo i 14 tvrtki najboljih izvoznika na najvažnija tržišta za hrvatske izvoznike, od Italije, BiH i Njemačke, do Brazila i Japana, kao i 11 tvrtki koje su zbog rezultata ostvarenih u prijašnjim godinama nagrađene 'Platinastim ključem', a među kojima je kao najbolja izdvojena tvrtka Končar Distributivni i specijalni transformatori