NABUJALI VODOSTAJ

Plitvica se izlila i kod Varaždina

31.03.2013 u 20:19

Bionic
Reading

Plitvica, koja je tijekom nedjelje poplavila više mjesta u Varaždinskoj županiji, izlila se i kod Varaždina gdje je prodrla u podrume nekoliko kuća južnog kvarta Brezje

Kiša, koja je snažno počela padali sinoć, kao i topljenje preostalog snijega, prouzročila je izlijevanje više potočića, potoka i rijeka na području Varaždinske županije. Uslijed toga na nekoliko je cesta otežan ili čak prekinut promet, kao što je slučaj na državnoj cesti D24 između naselja Slanjei Leskovec Toplički, kao i županijske ceste ZC 2084 Kaniža - Jerovec, ŽC 2085 Ivanec – Jerovec i ŽC 2062 Maruševec - Cerje Nebojse. Voda je prodrla u dvorišta, podrume i prizemlja domaćinstava u Vrbanovcu, Vinici, Ljubeščici, Črncu, Vidovcu, Poljani, Velikom Bukovcu…

Zbog nabujalog vodostaja, mještanima su tijekom nedjelje u pomoć morali priskočiti i djelatnici varaždinske Javna vatrogasne postrojbe te članovi mjesnih DVD-a koji su tijekom protekle noći imali više od trideset intervencije.

U poslijepodnevnim satima uskrsne nedjelje, kada je kiša počela slabjeti, došlo je do izlijevanja rijeke Plitvice i kod južnog dijela Varaždina. Zasad su poplavljeni podrumi i prizemlja nekoliko kuća u Plitvičkoj ulici, kao stambeni i poslovni prostori na samom južnom kraju Zagrebačke ulice, a zbog visokog vodostaja djelomice je poplavljeno i odlagalište otpada u Brezju.

Vodostaj će još rasti

Glavna stanica za dovod plina u Varaždin, koja se nalazi upravo na poplavljenom području, nije ugrožena.

'Vodostaj bi trebao porasti još barem metar pa da bi eventualno bio ugrožen dovod električne energije u plinsku stanicu', rekao nam je Ivan Toplonjak, direktor Termoplina, koji je obišao ključno postrojenje varaždinskog distributera plina.

'Svi su se mobilizirali, od civilne zaštite do vatrogasaca i mještana. Zaustavlja se voda tamo gdje je to moguće ili se može spriječiti', doznajemo od Ivice Labaša, zapovjednika JVP Grada Varaždina.

Nasreću, kako dodaje, zasad je mirna Drava koja može izazvati daleko ozbiljnije posljedice.

'Vatrogasci pomažu poplavljenim domaćinstvima, ali pumpe nisu od velike pomoći sada kada su podzemni tokovi puni. Zbog toga se, naime, voda vraća u podrume', kazao je Labaš.

Zbog visokog vodostaja koji još ne opada, vatrogasci čekaju da se uključe i Hrvatske vode izgradnjom zečjih nasipa ili na druge načine koji bi bili od pomoći.

'Ovakve situacije trebalo bi sprečavati ljeti izgradnjom nasipa, čišćenjem kanala i na slične načine', upozorava Labaš dodajući da vatrogasci čine sve što je u njihovoj moći, ali nisu svemogući.

Zbog visokog vodostaja rijeka i njihova izlijevanja, varaždinski župan Predrag Štromar sazvao je hitnu sjednicu na kojoj su se okupili načelnici i gradonačelnici s područja Varaždinske županije.