UDAR NA STANDARD

Plin skuplji od osam do devet posto!

20.05.2010 u 08:12

Bionic
Reading

Poskupljenje se neće odnositi na industriju, koja pak strahuje od 1. srpnja, kada se očekuje novo poskupljenje plina i za poduzetnike, piše Novi list

'Nakon što je Ina objavila kako je od Vlade zatražila odobrenje da distributerima, kojih u Hrvatskoj ima 39, poskupi prirodni plin za 12 posto, odnosno 20 lipa po kubiku, distributeri bi mogli od Ministarstva gospodarstva odnosno Hrvatske energetske regulatorne agencije zatražiti poskupljenje plina kućanstvima za osam do devet posto', kazao je Novom listu Vladimir Ivković, predsjednik Udruženja distributera plinom.

Distributeri plinom opskrbljuju oko 600 tisuća kućanstava u Hrvatskoj, kao i poduzeća, kupce na distribucijskom sustavu, dok veliki potrošači, poput Petrokemije ili HEP-a, plin dobivaju izravno od Ine, s kojom dogovaraju i vlastitu, tajnu cijenu.

Za poduzetnike plin poskupio 40 posto

Ovo najnovije 12-postotno poskupljenje se ne odnosi na poduzetništvo na distribucijskom sustavu, već će plin za osam do devet posto poskupjeti samo kućanstvima.

Činjenica je, međutim, da s prvim danom srpnja i poduzetništvo može očekivati novo poskupljenje plina. Od siječnja, naime, ono plaća plin po novoj formuli, koja se s ulaznim parametrima usklađuje svaka tri mjeseca.

Zbog te je formule samo od početka godine plin poduzetnicima na distribucijskom sustavu poskupio za 40 posto. Prema riječima Ivana Milolože, predsjednika Uprave Munje, ujedno predsjednika Vijeća članica Hrvatske udruge poslodavaca, poduzetnike, boji se on, očekuju i nova poskupljenja. To znači da će poduzetnici sa srpanjskim poskupljenjem, moguće, za plin morati izdvajati čak 80 posto više nego prije godinu i pol dana.

Istovremeno, uvjereni su, dok mađarski MOL ovdje koristi monopolistički položaj, u Mađarskoj koja, za razliku od Hrvatske, nema vlastitu proizvodnju plina, tamošnje gospodarstvo plin plaća manje.

Zašto je Mađarima lakše?

Prema podacima iz HUP-a, hrvatska industrija plaća najvišu cijenu plina, od 0,42 eura po kubičnom metru, dok su cijene u Austriji 0,26 eura/m3, u Mađarskoj i Sloveniji 0,24 eura/m3, a u Italiji 0,42 eura/m3.

Cijena za kućanstva jednaka je kao u Mađarskoj, makar Mađarska nema vlastitu proizvodnju plina, a kupovna moć stanovnika je veća. Kako, međutim, navode iz MOL-a, cijene plina industrijskim kupcima u Hrvatskoj više su za otprilike devet do 17 posto, pri čemu su osnovna cijena plina i cijena transporta približno jednake, no razlika nastaje u većim troškovima distribucije u Hrvatskoj.

Što se tiče novog poskupljenja plina kućanstvima, može se neslužbeno čuti, za Vladu je to gotova stvar. Ini je, piše Novi list, dano zeleno svjetlo da cijene plina u Hrvatskoj brže nego je bilo planirano izjednači s cijenama na tržištu.

Hrvatska, unatoč tome što proizvodi čak 60 posto plina, tako će cijenu plina izjednačiti s europskima već do 2012, što znači da bi kućanstva otad prostorni metar plina mogla plaćati 3,25 umjesto sadašnjih 2,50 kuna.