samit u berlinu

Weimerski trojac sastao se u Berlinu, Macron i Scholz jedinstveni oko pomoći Ukrajini

15.03.2024 u 19:13

Bionic
Reading

Olaf Scholz i Emmanuel Macron na samitu u Berlinu u petak s poljskim premijerom Donaldom Tuskom izrazili su "jedinstvo" oko pomoći Ukrajini, nakon tjedana napetosti o strategiji koju treba usvojiti prema Moskvi

“Danas je, više nego ikada, naše jedinstvo naša snaga, a prije svega naše tri države, Njemačka, Poljska i Francuska, snose posebnu odgovornost”, izjavio je njemački kancelar.

“Konkretno, kupit ćemo još više oružja za Ukrajinu, na cijelom svjetskom tržištu”, rekao je nakon sastanka.

Tri zemlje su "jedinstvene" i "odlučne nikada ne dopustiti Rusiji da pobijedi i podržavati ukrajinski narod do kraja", istaknuo je francuski predsjednik.

"Nastavit ćemo kao što smo radili od prvog dana, nikada nećemo preuzeti inicijativu za bilo kakvu eskalaciju", dodao je, kao da želi umiriti svoje saveznike nakon izjava iz veljače o mogućem slanju trupa u Ukrajinu u budućnosti.

Ovaj sastanak trebao je zatvoriti fazu razmirica koje su uslijedile nakon konferencije o potpori Ukrajini u Parizu 26. veljače, koja je oslabila poruku zapadnog jedinstva prema Moskvi.

Olaf Scholz kategorički je odbacio mogućnost slanja vojnika na ukrajinsko tlo.

Nesuglasice su dodatno porasle prošli tjedan kada je Emmanuel Macron u Pragu rekao da se Europa nalazi u trenutku "u kojem ne bi bilo primjereno biti kukavica”.

Posredništvo Donald Tuska možda je pomoglo ublažiti tenzije, ocjenjuje France presse. Poljski premijer, bivši predsjednik Eruopskog vijeća, odbacio je "zlonamjerne glasine" o nesuglasicama.

Trojica čelnika, koji se sastaju u formatu poznatom kao "Weimarski trokut", sastat će se na samitu EU-a u Bruxellesu 21. i 22. ožujka a potom u Poljskoj početkom ljeta, najavio je Donald Tusk.