VJETAR U LEĐA

Plenković za poljsku TV o Tusku: Bit će izazovno, ali znam da je on sposoban

20.11.2019 u 09:31

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stigao je u hotel Sheraton na susret sa šefom kluba zastupnika pučana u Europskom parlamentu Manfredom Weberom. Dočekalo ga je pitanje poljske TV o budućem predsjedniku Europske pučke stranke, Poljaku Donaldu Tusku

'Mislim da će EPP biti još bodriji i snažniji nakon današnjih izbora', kazao je Plenković. Na pitanje je li ta dužnost posebno izazovna, odgovorio je da je svaka top pozicija izazovna.

'Voditi najveću i najjaču političku stranku u Europi također je izazov, ali znam da je on veoma sposoban. Želim mu puno sreće i dat ću mu punu podršku za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije', kazao je Plenković.

Podsjetimo, predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk bit će novi predsjednik EPP-a. Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Josepha Daula, Francuza koji je vodio EPP od kraja 2013.

Tusk (62) nije osobno objavio kandidaturu, ali je EPP na internetskim stranicama potvrdio da je najdugovječniji premijer u demokratskoj Poljskoj jedini kandidat za novoga čelnika.

  • +9
Andrej Plenković i Donald Tusk dali izjavu medijima nakon sastanka Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

On je početkom studenoga potvrdio da se neće natjecati za predsjednika Poljske, otvorivši put za novu europsku ulogu kada mu krajem studenoga istekne mandat u Bruxellesu.

Konzervativni stranački blok bira u Zagrebu novo vodstvo nakon što je u svibnju odnio relativnu pobjedu na europskim izborima i osigurao mjesto predsjednice nove Europske komisije (EK).

S novim vodstvom pučani kreću u osmišljavanje suvremenije ekološke platforme i politika za mlade, na što ih potiče uspon Zelenih u Europi i globalni prosvjedi za spas Zemlje.

Visoko na dnevnom redu je i proširenje EU-a na zapadni Balkan, osobito nakon što je Francuska, koju vodi liberalni predsjednik Emmanuel Macron, nedavno blokirala početak pristupih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, kojima trenutno vladaju socijalisti.

Jedna od "vrućih" tema s kojom će se suočiti novi čelnik EPP-a završetak je unutarnje istrage protiv suspendirane članice Fidesza, stranke mađarskog premijera Viktora Orbana, optuženog za kršenje demokratskih standarda u svojoj zemlji.

"EPP bi trebao predložiti i provesti politike za učinkovitiju zaštitu klime, jačanje položaja mladih te zaštitu demokracije i mira na našem kontinentu i u našem susjedstvu", poručili su Dahl i glavni tajnik Antonio Lopez-Isturiz uoči kongresa u srijedu i četvrtak.

Bilateralni sastanci Andreja Plenkovića Izvor: HDZ / Autor: N. N.

EPP je osnovan 1976. okupljanjem demokršćanskih, konzervativnih i drugih stranaka desnoga centra.

S osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su skupina u Europskom parlamentu i sa socijalistima, liberalima i Zelenima čine većinski proeuropski savez nasuprot populističkim, euroskeptičnim i eurofobnim strankama.