kongres europskih pučana

U Arenu stižu Merkel, Von der Leyen, Tusk... 500 policajaca čuva političare, a najavljeno je i zatvaranje zagrebačkih prometnica

20.11.2019 u 06:31

Bionic
Reading

Europska pučka stranka (EPP) okupit će se u srijedu i četvrtak na kongresu u Zagrebu te odlazećeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska izabrati za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka

Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Josepha Daula, Francuza koji je vodio konzervativni EPP od kraja 2013.

Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja raspravljat će iduća dva dana i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te o zapadnom Balkanu.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra.

Prometne gužve

Zbog kongresa Europske pučke stranke, koji počinje u 9 sati u Areni, u Zagrebu se očekuju gužve. Policija je najavila kratkotrajne prekide prometa koji su, kažu, nužni zbog sigurnosti. Pozvali su građane na strpljenje i suradnju s policijskim službenicima.

'U odnosu na naše građane to znači da će se snažnije pokrivati prometni pravci, da se očekuju manje gužve i povremeni prekidi prometa u samom središtu grada, na trasi od središta grada prema Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman i u odnosu na sam objekt u kojem se sam politički skup i događa', rekla je voditeljica Službe za odnose s javnošću MUP-a Marina Mandić za HRT. 

Uz Tuska, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Poseban režim osiguranja

Nešto više od 500 policajaca osiguravat će 26. kongres Europske pučke stranke koji se do sutra održava u zagrebačkoj Areni i ujedno je najviši ovogodišnji skup visokog ranga u Hrvatskoj. 

Uz Arenu, koja je već pod posebnim režimom osiguranja i ograničenja pristupa te protueksplozijski pregledana, hoteli Sheraton, Westin, Hilton i svi objekti u kojima će biti smješteno oko 2600 sudionika kongresa pod pojačanim su osiguranjem.

Policija će tijekom prolaska kolona štićenih osoba zatvarati trasu, a uobičajeno kretanje od zračne luke prema užem središtu grada predviđeno je Avenijom Većeslava Holjevca, Ulicom grada Vukovara i Savskom cestom do hotela ili ureda predsjednice i premijera, piše Jutarnji list. 

Na skupu u sportskoj dvorani Areni bit će i talijanski, ukrajinski i slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša.

  • +14
Andrej Plenković i Donald Tusk Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Budući da je njegova stranka Fidesz u ožujku suspendirana zbog kršenja demokratskih standarda, EPP nije pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države.

S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu.