mjere u koronakrizi

Plenković za CNN: Postigli smo ravnotežu zdravstvene i financijske sigurnosti. Među rijetkim smo zemljama koje nisu imale policijski sat

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2021 08:53
  • Objavljeno 11.06.2021 u 23:18
Andrej Plenković i Richard Quest

Andrej Plenković i Richard Quest

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković je u petak u razgovoru za CNN rekao da je Hrvatska tijekom koronakrize dobro kombinirala mjere za zaštitu zdravlja stanovništva i za pomoć gospodarstvu i financijskom sustavu te da je u tom smislu uspjela i ostvarila ravnotežu.

"Kroz cijelu pandemiju, Hrvatska je imala vrlo balansiran pristup. Među rijetkim smo zemljama koje nisu imale policijski sat niti potpuno zatvaranje, osim zatvaranja u prvih mjesec-dva pandemije. Možda uz iznimku prvog mjeseca (pandemije) prošle godine, uspjeli smo izbalansirati zdravlje naših građana I ekonomiju, odnosno financijsku stabilnost države. Prema tome, život je ostao relativno uredan, rekao bih", rekao je Plenković gostujući u emisiji Quest Means Business.

Na pitanje nije li Hrvatska možda pretjerala u otvaranju pripremajući se za turističku sezonu i je li u tom pogledu otišla predaleko i popustila previše s obzirom na značajan udio turizma u strukturi gospodarstva i iskustva od lani kad je turizam u odnosu na 2019. značajno podbacio, Plenković je prvo rekao da smo prije koronakrize imali stabilan gospodarski rast, uz smanjenje udjela javnog duga u BDPu i proračunskog manjka.

"U pandemiji smo stali iza radnika i poslodavaca i potrošili dosad više od deset milijardi kuna na potpore za plaće za oko 700 tisuća radnika i to je ključno", rekao je premijer.

U situaciji kad su političke prilike stabilne, ekonomija je ključna, nastavio je, i istaknuo da je pred Hrvatskom dobra perspektiva oporavka s obzirom da u idućih sedam godina može računati na ukupno 25 milijardi eura iz europskih fondova.

Što se tiče konkretno turizma, napomenuo je da on čini oko petine BDP-a te da Hrvatska ove godine želi postići bolje rezultate od lanjskih.

"Budemo li na 60-70 posto rezultata iz 2019. bit će vrlo dobro", rekao je i dodao da su zato poduzete opsežne pripreme, epidemiološke i sigurnosne, primjerice u suradnji sa zračnim lukama, aviokompanijama, restoranima i drugima.

"Safe stay in Croatia je ključni moto za nas ovo ljeto", rekao je Plenković.

Na opasku voditelja da je u Europi puno pritužbi na lošu koordinaciju cijepljenja protiv covida-19 i pitanje je li zadovoljan koordinacijom u otvaranju (nakon lockdowna) i oporavku, odgovorio je da je apsolutno zadovoljan koordinacijom oporavka i spomenuo 750 milijardi eura koje je EU osigurao članicama za tu namjenu.

"To je velika pomoć i imamo vrlo dobru koordinaciju", istaknuo je, i nastavio da je u cijepljenju koordinacija u Europi bila "vrlo dobra s puno solidarnosti" te da cjepiva ima dovoljno.

Na konstataciju da nije tako i da je koordinacija "užasna" i da je doživjela "fijasko", Plenković je odgovorio da to nije istina te da je u početku bilo kašnjenja s ugovorenim isporukama cjepiva AstraZenece, ali da nitko nije mogao znati da će ta tvrtka kasniti s isporukama.

Cijepljenje sada u Hrvatskoj ide "vrlo glatko" i svatko tko se hoće cijepiti to može i učiniti, zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!