SJEDNICA U GRADU HEROJU

Plenković: Vlada će za Vukovar izdvojiti više od 60 milijuna kuna

17.11.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Sjednica vlade Andreja Plenkovića u Vukovaru u Gradskom muzeju počela je minutom šutnje i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima i civilima te predsjedniku Franji Tuđmanu, a na dnevnom redu će biti više odluka iz različitih ministarskih resora kojima država pomaže Vukovaru, kao i prijedlog tehničkog rebalansa proračuna za ovu godinu

'Čast mi je i zadovoljstvo danas biti u Vukovaru. Zahvaljujem gradonačelniku Ivanu Penavi na inicijativi da se sjednica održi ovdje, čime želim izraziti potporu svim građanima Vukovara', poručio je premijer Plenković, kazavši kako 'želi poslati poruku ohrabrenja i solidarnosti svim stanovnicima Vukovara. Sjećanje na ratno bolno iskustvo na putu prema neovisnosti uvijek je jedna od ključnih vodilja hrvatske Vlade i svih nas koji smo aktivno angažirani'.

'Uz predstavljanje prioriteta u gradu, danas ćemo detaljno vidjeti što sve Vlada može učiniti za budućnost Vukovara i njegovu perspektivu', poručio je Plenković i izrazio zadovoljstvo što se sjednica održava u obnovljenom Gradskom muzeju u kojemu se nalazi više od 2.000 izložaka koji predstavljaju bogatu tradiciju Vukovara, što je prepoznato i nagradom za Europski muzej godine (EMYA) Europskog muzejskog foruma Silletto.

'Vlada neće imati samo simboličan odnos prema Vukovaru'

'Grad Vukovar je simbol stradanja i patnje našeg naroda, ali i simbol odlučnosti u borbi za samostalnu državu. Prije 25 godina snage takozvane jugoslavenske vojske tri mjeseca su htjele slomiti herojski otpor. Materijalne posljedice osjećaju se još i danas, a uz branitelje, u obrani su nažalost stradali brojni civili. Vukovar zaslužuje poseban odnos. Današnja sjednica ima i svoj radni karakter, a cilj nam je pokazati da Vlada neće imati samo simboličan odnos prema Vukovaru', istaknuo je Plenković i naveo da 'ukupan iznos koji će danas biti alociran za Vukovar iznosi više od 60 milijuna kuna'.

'U svim tijelima središnje državne uprave naložit ćemo da posebnu pozornost posvete odlukama koje se odnose na Vukovar, a gradonačelnik Penava bit će jedan od mojih najbližih suradnika. Današnja sjednica Vlade nije samo simbolika, već valorizira tešku povijest Vukovara te je istovremeno okrenuta obnovi', zaključio je Plenković, a Penava je potom izložio kratku povijest Vukovara.

'Vukovar danas odumire; svatko dovlači sebi bližeg'

'Iznimna mi je čast što se današnja sjednica Vlade održava u Vukovaru i da mogu iznijeti kratak pregled situacije stanja. Nažalost, nije se puno toga promijenilo u zadnjih 25 godina, a statistički podaci pokazuju da Vukovar danas odumire'.

Vukovar je prije rata imao 44.000 stanovnika i 28.806 radnih mjesta, a BDP je bio 15 posto veći od tadašnjeg prosjeka Hrvatske, podsjetio je Penava te skrenuo pozornost na procjene vezane uz rat, prema kojima se Vukovar mogao braniti tri dana. No u toj se situaciji pojavljuju 'dečki u tenisicama i suprotstavljaju se agresoru. Oko 4.000 poginulih, oko 22.000 prognanih, ali točne brojke ne znamo. Kao da razgovaramo o pačićima, a ne ljudskim sudbinama i iživcirani smo činjenicom da ni 25 godina kasnije ne znamo tko je sve poginuo', upozorio je gradonačelnik Vukovara.

Podsjetio je i da je Vukovar administrativno sjedište županije, ali se u njemu i dalje ne nalaze neke institucije: 'Direktor tvrtke Borovo nije iz Vukovara, ravnatelj Agencije za plovne puteve nije iz Vukovara, ravnatelj Lučke uprave nije iz Vukovara, dekan Veleučilišta nije iz Vukovara, kao ni ravnatelj Memorijalnog centra. Svatko dovlači onoga tko mu je bliži iako postoje javni natječaji. Od devet županijskih tvrtki jedan direktor i središte tvrtke smješteni su u Vukovaru.'

Što Vukovar očekuje od Vlade?

'Kao gradonačelnik nemam pravo nakon 25 godina nastaviti ovom tempom i pozivam Vladu da se udruži i napravi prave poteze i preokrene trendove. Postali smo grad starih ljudi, nemamo kadrove i mi ovaj grad gubimo ako nešto hitno ne promijenimo', zavapio je Penava.'Sela propadaju u cijelosti, a mladost odlazi. Stanje je sve lošije, ove godine je upisano 1.065 manje prvašića nego lani', upozorio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, podcrtavši kako cjelovito stanje ni u ostatku županije nije ništa bolje nego u Vukovaru. 'Da bi se sve realiziralo, potreban nam je mir i zajedništvo', naglasio je Galić i dometnuo: 'Promjene koje se žele učiniti, poput uvođenja ćirilice, ne bi se trebale provoditi bez razgovora sa stanovništvom.'

'Očekujemo više potenciranja kontinentalnog turizma u ovom dijelu, potporu strateškim projektima, prije svega prometnim, i uređenju plovnih puteva', istaknuo je Galić i podsjetio da su vukovarski proizvođači dali potporu novim poreznim rješenjima ministra financija Zdravka Marića.

Vlada je u četvrtak sa sjednice u Vukovaru u saborsku proceduru uputila prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu kojim predviđa povećanje proračunskih prihoda za 1,5 milijardi kuna, na 116,4 milijarde kuna, a smanjenje ukupnih rashoda za 684,6 milijuna kuna, na 121,7 milijardi kuna.

'Makroekonomski pokazatelji i trendovi pozitivno su se odrazili na prihodnoj strani proračuna, koja je za 2016. veća za 1,5 milijardi kuna u odnosu na originalno planirane iz ožujka 2016. godine', istaknuo je na sjednici Vlade ministar financija Zdravko Marić.

'O promjenama poput uvođenja ćirilice treba razgovarati sa stanovništvom'

Oružane snage Republike Hrvatske imaju zadaću potpore civilnom društvu, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević i najavio da će OSRH sudjelovati u radovima na uređenju Memorijalnog centra Vukovar. Kazao je i kako mu nije jasno da inženjerska satnija nije smještena u Vukovaru te je poručio: 'Obećavam da ćemo još jednom razmotriti operativni raspored naše vojske. Riječ je o nacionalnom interesu.'

Ministarstvo branitelja stavlja posebno težište na Vukovar, ustvrdio je resorni ministar Tomo Medved te podsjetio na posjete učenika Memorijalno-dokumentacijskom centru u Vukovar i da je za branitelje posebno važno stambeno zbrinjavanje

'Proveli smo anketu o zainteresiranosti za stambeno zbrinjavanje te će 141 branitelj biti stambeno zbrinut u Vukovaru', kazao je Medved i naglasio na kraju pitanje pronalaska više od 300 nestalih s području Vukovara.

Što Vlada kani učiniti za Vukovar?

Naime, Vlada će, između ostalog, raspraviti izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji te Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Na dnevnom redu naći će se i prijedlog zaključka o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Vukovaru, prijedlog odluke o sufinanciranju izgradnje komunalnog pristaništa Marina u Vukovaru te Prijedlog zaključka u vezi s obnovom vukovarskog Vodotornja.