'NEMAJU UTJECAJ'

Plenković uzvratio na kritike susjeda zbog Tesle na euru: Da sam ja na čelu Narodne banke Srbije, rekao bih Hrvatskoj - bravo!

23.07.2021 u 12:09

Bionic
Reading

Tijekom drugog dana radnog posjeta na Hvaru premijer Andrej Plenković komentirao je i aktualne teme - objavu DORH-a koji je napad na Markovu trgu okarakterizirao kao terorizam, ali i reakcije iz Srbije na izbor Nikole Tesle kao simbola Hrvatske na kovanicama eura

Prilikom obilaska radova na izgradnji aglomeracije Jelsa-Vrboska-Stari Grad, Plenković je ekstenzivno komentirao napad na Markovu trgu, donosi Dnevnik.hr.

'Čim sam vidio snimku znao sam da je riječ o jednom snažnom momentu u kojem se dva puta vraćao, dva puta pucao po hrvatskoj Vladi, po hrvatskim policajcima i teško ranio jednog. Riječ je o mladom čovjeku od 22 godine. Ne može se drugačije okarakterizirati nego terorizam jer je riječ o napadu na instituciju.Teško mi je vjerovati da bi netko mlad, bez životnog iskustva i ničim izazvan se upustio u takav pothvat. Mislim da treba napraviti dodatne napore i vidjeti tko su ljudi koji su utjecali na tako mladog čovjeka, indoktrinirali ga i doveli u fazu njihovog promišljanja. Mislim da on nije sam izradio oružje koje je koristio niti je sam učio pucati niti je imao takav odlučni moment jer se vidjelo na snimci da nije prvi put koristio oružje. Prema tome, sumnjam da nije bilo poticatelja niti pomagača', rekao je i naglasio da očekuje dodatna izvješća o cijelom slučaju.

Osvrnuo se i na reakcije iz Srbije na izbor Nikole Tesle kao simbola hrvatske na kovanicama eura.

'Mogu imati rezerve i svoj stav, ali nemaju utjecaj. Nikola Tesla se rodio u Smiljanu, išao u gimnaziju u Karlovcu. Građani su ti koji su sugerirali da na jednoj od kovanica bude i Nikola Tesla. Nikoga nikome ne uzmimamo', rekao je i dodao da bi on, da je na čelu Narodne banke Srbije, rekao Hrvatskoj - bravo.

'Bez obzira što je u svojoj nacionalnosti Srbin, dapače, ja to vidim samo kao plus. Njegova je veličina neupitna i ne vidim zašto bi to bio problem. Ja bih, da sam na čelu Narodne banke Srbije, rekao bravo', zaključio je premijer.