SUTRA SE DIŽU RUKE

Plenković uvjeren: Zakon o udomiteljstvu će biti izglasan onako kako ga je Vlada predložila

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 06.12.2018 20:24
  • Objavljeno 06.12.2018 u 20:24
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu nakon Predsjedništva i Nacionalne središnjice stranke. Najavio je da će sutra biti izglasan Zakon o udomiteljstvu.

'Održali smo još jednu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, razmotrili sve aktualne teme posebno sve što se usvojlo u Saboru, aktivnosti Vlade, sjednicu Vlade u Karlovcu, plan za zadnji tjedan rada Sabora kada se mora usvojiti mirovinska reforma i niž važnih zakona koji su raspravljeni, zakona koje je Vlada jučer i danas uputila u saborsku raspravu. RAzgovarali smo o nizu internih odluka koje je stranka donijela. Obavljena je revizija financijskog poslovanja, HDZ je dobio bezuvjetno mišljenje, bez bilo kakvih preporuka pa se zahvaljujem kolegama u glavnom tajništvu koji su zakonito i transparentno vodili poslove što je jako dobro za funkcioniranje i konsolidiranje stranke, jer je to bila jedna od poruka kad asmo preuzeli vodstvo HDZ-om pred dvije godine', kazao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva.

Kako prenosi N1, Plenković je potvrdio da će se sutra u Saboru glasati o Zakonu o udomiteljstvu, no nije želio otkriti tko će sve za njega dignuti ruke. 'To ćete vidjeti sutra. Mislim da su se obavile konzultacije na razini parlamentarne većine i da će zakon proći onako kako ga je Vlada predložila', kazao je Plenković.

Podsjetimo, zakon je izazvao prijepore između koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a, jer je HNs inzistirao da kao udomitelji budu navedeni i životni partneri. Na pitanje postoji li mogućnost da HNS podrži zakon, Plenkoviće je rekao: 'Mislim da smo konstruktivni partneri i to se vidi na puno aspekata i važno je da zakon prođe. Okvir koji je postavljen s naglaskom na profesionalno udomiteljstvo je jedan od kvalitetnih načina da riješimo društveni problem koji postoji, gdje imamo dosta djece koja su udomljena, imamo one koji su u institucijama. Koncept deinstucionalizacije je važan i očekujem da će s te strane ovaj zakon biti dobar u praksi.'

  • +8
  • +5

Sjednica Predsjedništva HDZ-a

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Upitan hoće li HNs podržati Zakon o udmiteljstvu jer je Zakon o udžbenicima prošao na Vladi, Plenković je rekao: 'Postoji puno zakona oko kojih je potrebno da koalicijski partneri unutar Vlade i da koordinacije vode temeljite, detaljne konzultacije. Bilo je sve upravo onako kako je trebalo biti, bar što se mene tiče, a vodite računa da je važno da se stignu obaviti pripreme do početka iduće školske godine. Nema nikakve drame, tjedan dana prije ili kasnije, bitno je da sadržaj zakona bude dobar.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!