SUTRA SE DIŽU RUKE

Plenković uvjeren: Zakon o udomiteljstvu će biti izglasan onako kako ga je Vlada predložila

06.12.2018 u 20:24

Bionic
Reading

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu nakon Predsjedništva i Nacionalne središnjice stranke. Najavio je da će sutra biti izglasan Zakon o udomiteljstvu.

'Održali smo još jednu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, razmotrili sve aktualne teme posebno sve što se usvojlo u Saboru, aktivnosti Vlade, sjednicu Vlade u Karlovcu, plan za zadnji tjedan rada Sabora kada se mora usvojiti mirovinska reforma i niž važnih zakona koji su raspravljeni, zakona koje je Vlada jučer i danas uputila u saborsku raspravu. RAzgovarali smo o nizu internih odluka koje je stranka donijela. Obavljena je revizija financijskog poslovanja, HDZ je dobio bezuvjetno mišljenje, bez bilo kakvih preporuka pa se zahvaljujem kolegama u glavnom tajništvu koji su zakonito i transparentno vodili poslove što je jako dobro za funkcioniranje i konsolidiranje stranke, jer je to bila jedna od poruka kad asmo preuzeli vodstvo HDZ-om pred dvije godine', kazao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva.

Kako prenosi N1, Plenković je potvrdio da će se sutra u Saboru glasati o Zakonu o udomiteljstvu, no nije želio otkriti tko će sve za njega dignuti ruke. 'To ćete vidjeti sutra. Mislim da su se obavile konzultacije na razini parlamentarne većine i da će zakon proći onako kako ga je Vlada predložila', kazao je Plenković.

Podsjetimo, zakon je izazvao prijepore između koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a, jer je HNs inzistirao da kao udomitelji budu navedeni i životni partneri. Na pitanje postoji li mogućnost da HNS podrži zakon, Plenkoviće je rekao: 'Mislim da smo konstruktivni partneri i to se vidi na puno aspekata i važno je da zakon prođe. Okvir koji je postavljen s naglaskom na profesionalno udomiteljstvo je jedan od kvalitetnih načina da riješimo društveni problem koji postoji, gdje imamo dosta djece koja su udomljena, imamo one koji su u institucijama. Koncept deinstucionalizacije je važan i očekujem da će s te strane ovaj zakon biti dobar u praksi.'

  • +8
Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Upitan hoće li HNs podržati Zakon o udmiteljstvu jer je Zakon o udžbenicima prošao na Vladi, Plenković je rekao: 'Postoji puno zakona oko kojih je potrebno da koalicijski partneri unutar Vlade i da koordinacije vode temeljite, detaljne konzultacije. Bilo je sve upravo onako kako je trebalo biti, bar što se mene tiče, a vodite računa da je važno da se stignu obaviti pripreme do početka iduće školske godine. Nema nikakve drame, tjedan dana prije ili kasnije, bitno je da sadržaj zakona bude dobar.'