SOCIJALNA POLITIKA

Plenković uručio ugovore za program 'Zaželi' vrijedne više od 58 milijuna eura

23.02.2024 u 16:52

Bionic
Reading

Sedamdeset i dva ugovora u sklopu Poziva "Zaželi - prevencija institucionalizacije", vrijednih više od 58 milijuna eura u petak je gradovima, općinama i udrugama uručio premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je to jedan od najboljih programa socijalne politike koji su osmislili.

Uz premijera Plenkovića, korisnicima su ugovore uručili i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Ugovori su sufinancirani iz Europskog socijalnog fonda plus, a riječ je o četvrtom Pozivu programa "Zaželi".

"Podcrtao bih da je zaista ovo hrvatska invencija. Dakle, korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna za program Zaželi je bio plod kreativnosti naše Vlade u prvom i drugom mandatu", istaknuo je Plenković.

Objasnio je da su uočili prostor u pojedinim dijelovima Hrvatske, nerijetko u ruralnim sredinama, gdje nema odgovarajućeg rješenja za nezaposlene sugrađanke srednje životne dobi a istodobno postoji veliki problem skrbi o starijim osobama gdje institucionalni kapaciteti nisu dovoljni. 

Nastojali su stoga ustrojiti program koji je imao dvije zadaće - vratiti na tržište rada mahom žene, kroz prvi i drugi poziv, a kroz treći i teško zapošljive osobe u sredinama gdje drugih poslodavaca za njih realno nije ni bilo te pomoći najranjivijima, što su često naši najstariji.

Za projekt je rekao da je "jedan od najboljih" koji su osmislili u mandatima kad je riječ o socijalnoj politici. Pohvalio se da je projekt oduševio i nadležne članove Europske komisije, što znači da su pridonijeli pametnom korištenju i europskih sredstava za problem za koji je siguran da postoji u brojnim državama članicama.

Na raspolaganju su imali 100 milijuna eura a projekti su vrijedili 500 milijuna eura pa je, kaže Plenković, parlamentarna većina odlučila da će iznaći nacionalna sredstva koja će biti komplementarna sredstvima Europskog fonda solidarnosti kako bi udovoljili svim projektima koji ispunjavaju kriterije. 

"I zato je današnji dan odluka u biti svih nas skupa da dajemo posao za 1206 ljudi koji će na temelju ugovora biti zaposleni, a uslugu potpore i podrške ćemo osigurati za 7236 osoba koji inače tu vrstu potpore ne bi imali", kazao je premijer.

Naglasio je da se tim projektnom smanjuje institucionalizacija, što je načelni politički cilj svih država i međunarodnih organizacija. Dodao je da je to jedan od operativnih načina kako da institucionalizaciju supstituiraju s adekvatnom pomoći, gdje onaj koji pomaže dolazi u kuću onoga kome je pomoć potrebna.   

Plenković je istaknuo da nisu zaboravili ni sugrađane koji su u takvom zdravstvenom stanju da moraju stručnu skrb imati stalno pa su na gotovo identičan način riješili i pitanje izgradnje centara za starije osobe u 18 županija.

"Ovo sve je dio naše šire politike zapošljavanja i podizanja mirovina", poručio je Plenković. Podsjetio je i na veliko povećanje plaća zaposlenih u državnoj i javnoj službi, te da su donijeli zakone o osobnoj asistenciji, o inkluzivnom dodatku i o dječjem doplatku.