VELIKI SKUP

Plenković u subotu u Rigi s kineskim premijerom

04.11.2016 u 15:55

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovat će u subotu u latvijskom glavnom gradu Rigi na 5. sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine, propćila je u petak vlada. Tijekom boravka u Rigi, Plenković će se sastati s kineskim premijerom Li Keqiangom te održati niz drugih bilateralnih sastanaka.

Plenković i kineski premijer Li Keqiang potpisat će Memorandum o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova, doznaje se iz vlade. Memorandumom o razumijevanju dvije su se države dogovorile da će promicati suradnju između trgovačkih društava u područjima ulaganja, gradnje, osuvremenjivanja i upravljanja lukama, kao i razvoju, gradnji i upravljanju lučkim industrijskim parkovima, ulaganjima u projekte itd. te gradnji željeznica, autocesta, logistike i skladištenja u vezi s lukama i lučkim industrijskim parkovima te drugim područjima o kojima se usuglase.

Uz premijera Plenkovića bit će i potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Format 16+1 kineska je inicijativa kojom Peking želi poboljšati suradnju sa 16 zemalja srednje i istočne Europe, 11 članica EU-a i 5 zemalja jugoistočne Europe (Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Makedonija) u području investicija, prometa, financija, znanosti, obrazovanja i kulture.

Kina je definirala tri prioritetna područja za suradnju s tim zemljama: infrastrukturu, visoke tehnologije i zelene tehnologije, navodi latvijsko ministarstvo vanjskih poslova na svojim internetskim stranicama.

Prvi summit ove inicijative održan je u Poljskoj 2012. godine. Tada je kineski premijer predstavio inicijativu pod nazivom 'Dvanaest kineskih mjera za promicanje prijateljske suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe', okvirni dokument formata 16+1. Iduće godine summit je održan u Bukureštu, 2014. u Beogradu, a 2015. u kineskom gradu Suzhou.

Na summitu u Rigi bit će usvojen dokument Smjernice iz Rige. Očekuje se i potpisivanje niza bilateralnih ugovora s Kinom, a na margini skupa održat će se poslovni forum te susret vodećih sinologa središnje i istočne Europe.