PROJURIO GRADOM

Plenković u Splitu obećao obilaznicu i Zakon o sportu

15.11.2016 u 18:21

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon Šibenika projurio je i kroz Split: u samo nekoliko sati sudjelovao je na otkrivanju spomenika i izložbi u spomen na obranu grada i pomorsku deblokadu Jadrana prije točno 25 godina, potom obišao Sveučilište, sastao se s gradonačelnikom Ivom Baldasarom te županom Zlatkom Ževrnjom, a zatim i nadgledao potpisivanje nekoliko desetaka ugovora o kapitalnoj potpori i obnovi kulturne baštine u dvadesetak općina i gradova, ukupno vrijednih 33 milijuna kuna

U pratnji čak petero ministara - ali i službene kolone od najmanje desetak limuzina - u smiraj dana Plenković je pronašao i vremena za radni stranački sastanak s vodstvom splitsko-dalmatinskog HDZ-a.

Premijerov protokol bio je predvidiv, a svi sastanci su održani iza zatvorenih vrata; ipak, on sam otkrio je da su ga župan i drugi sugovornici upozorili na dramatično stanje u prometu u Splitu i okolici, odnosno nesuđenu obilaznicu od Trogira do Omiša koja je probila rokove za skoro deset godina, premda se radi o najprometnijoj cesti u državi.

Vrlo jasna poruka

'Dobio sam vrlo jasnu poruku koliko bi ta cesta olakšala funkcioniranje Splita i svih ostalih gradova i općina, ona mora biti jedan od prioriteta. Zadužit ću ministra Olega Butkovića da pomogne na maksimalan mogući način', kazao je Plenković.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar otkrio nam je da je na susretu inzistirao na tri velika splitska projekta koja ne mogu dalje bez podrške vlade: izgradnji administrativnog središta na Trgu Hrvatske bratske zajednice, uređenju Istočne obale i konačnoj prenamjeni bivše vojarne na Dračevicu. Upozorio je Plenkovića i na problem Spaladium arene, koja zbog spora s bankama i dalje visi nad glavom i gradu i državi - a za ostalo 'nije bilo više vremena', kaže Baladasar

Predsjednika Vlade u Splitu je kao prvo pitanje tradicionalno dočekao Zakon osportu, odnosno njegova neprovedba. 'Taj zakon je na snazi i treba se primjenjivati u cijelosti i dosljedno. Imenovanjem Janice Kostelić pokazali smo koliko pozornost pridajemo sportu, a vrlo bzo će se ustrojiti cijeli Središnji državni ured za sport', kazao je Plenković, a na dodatno pitanje novinara hoće li sportski inspektori ponovno na teren - odakle ih je povukao bivši ministar Predrag Šustar - bio je poprilično jasan.

'Svi će raditi svoj posao', kazao je.

Odbio je oporbene prijedloge da se Vladinom uredbom snizi osnovica primanja državnih dužnosnika, kazavši da je to ujedno i službeni stav HDZ-a, te najavio da nakon porezne reforme u idućoj godini slijede brojni drugi zahvati u ekonomskoj politici.

'Ministarstvo gospodarstva će poduzimati mjere ukidanja parafiskalnih nameta i kreiranja kvalitetnijeg poslovnog ozračja, imat ćemo detaljan pristup mirovinskoj reformi, kvalitetan dijalog s partnerima u Gospodarsko-socijalnom vijeću, ali i ozbiljnije zahvate u ministarstvima prometa i poljoprivrede', najavio je.